Σίσσυ Νίκα: Γαστρονομικός χάρτης Εύβοιας & Σκύρου 100 αυθεντικές συνταγές

Μια έκδοση του Επιμελητηρίου Εύβοιας

Εξαιρετικό βιβλίο γεμάτο υπέροχες συνταγές επαγγελματιών της εστίασης αλλά και πολιτών, καθώς και πολλές (ιστορικές, γαστρονομικές, πολιτιστικές και ταξιδιωτικές) πληροφορίες για την Εύβοια από τη γνωστή δημοσιογράφο.

 

Η σύνδεση της γαστρονομίας με την πρωτογενή παραγωγή από την οποία έλκει την καταγωγή της αλλά και τον τουρισμό και την ξενοδοχειακή βιομηχανία προς την οποία απευθύνει τα εξαιρετικά προϊόντα της έχει μπει στο κάδρο όλων των ελληνικών Περιφερειών και των Επιμελητηρίων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδειξη τοπικών συνταγών σε συνδυασμό με την παρουσίαση της απαράμιλλης ομορφιάς του ελληνικού τοπίου αποτελεί πλέον το καθημερινό έργο αρκετών ανθρώπων στη χώρα μας, ανθρώπων που έχουν υπηρετήσει τους συγκεκριμένους κλάδους και έχουν γνώση και άποψη.

Η Σίσσυ Νίκα είναι μια τέτοια λαμπρή περίπτωση: φιλόλογος, επικοινωνιολόγος και δημοσιογράφος, έχει περάσει μεγάλο τμήμα του εργασιακού της βίου ως διευθύντρια επικοινωνίας στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus και ως σύμβουλος στα ξενοδοχεία Πεντελικό, Park Radisson Blue, Vrahos (Φολέγανδρος) και Παράδεισος ( Άνδρος).

Παράλληλα έχει διατελέσει διευθύντρια επικοινωνίας σε σχολές μαγειρικής, σύμβουλος σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και εταιρείες ειδών διατροφής, έχει σχεδιάσει  ή συμμετάσχει στη διοργάνωση γαστρονομικών φεστιβάλ, ενώ έχει λάβει μέρος ως εισηγήτρια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια γαστρονομίας και τουρισμού.

Εντυπωσιακή είναι επίσης  η καριέρα της ως δημοσιογράφος, αρχικά στο Έθνος, στη συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο και τα τελευταία χρόνια στη Real News μέσω της οποίας έχουν κυκλοφορήσει ορισμένα από τα βιβλία της.

Γνωριμία με την Εύβοια

Ένα συνέδριο πριν χρόνια για την ελληνική γαστρονομία στην Κάρυστο, στο οποίο ήταν προσκεκλημένη ως ομιλήτρια, ήταν η αιτία για να γνωρίσει η συγγραφέας και να ερωτευτεί την Εύβοια. Το 2013 η διενέργεια, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εύβοιας, του διαγωνισμού ‘Ευβοϊκό Πιάτο’ ήταν η αφορμή για να έλθει η συγγραφέας σε πιο στενή και δημιουργική επαφή με τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.

Άρχισε να επισκέπτεται συστηματικά την Εύβοια, να αναζητάει το γαστρονομικό παρελθόν της και να καταγράφει το παρόν, να μαθαίνει περισσότερα για το πλούτο των αγροδιατροφικών προϊόντων και το βάθος του πολιτισμού της.

Το αποτέλεσμα του κοπιώδους αυτού έργου είναι το παρόν βιβλίο όπου παρουσιάζονται 100 αυθεντικές συνταγές που έλκουν την καταγωγή τους ή αναφέρονται στο γεωγραφικό χώρο της Εύβοιας και της Σκύρου. Παράλληλα η συγγραφέας ξεναγεί τον αναγνώστη σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της πατρίδας μας κι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί του Αιγαίου.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε μεγάλα κεφάλαια ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της Εύβοιας όπου πρώτα παρουσιάζεται η περιοχή (αναφορά στα προϊόντα της γης και οινική ξενάγηση, περιεκτικός τουριστικός οδηγός και ιδέες εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρονται στον επισκέπτη) και στη συνέχεια οι συνταγές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συνταγές της Σ. Νίκα προέρχονται από τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστράφηκε κατά το διάστημα του οδοιπορικού και των ερευνών της στην περιοχή: εστιάτορες, ζαχαροπλάστες και ξενοδόχοι, αλλά και κρεοπώλες, μελισσοκόμοι και απλοί άνθρωποι που λατρεύουν και διακονούν την παραδοσιακή μαγειρική συνεισφέρουν με τις συνταγές τους. Από την Κεντρική Εύβοια καταχωρούνται 41 συνταγές, από την Νότια  29, από την Βόρεια 20 και από την Σκύρο 10.

Όλα τα πιάτα είναι φωτογραφημένα, κατά την προσφιλή επιλογή της συγγραφέα, από την ίδια και μάλιστα σε φυσικό περιβάλλον.

  • “Γαστρονομικός χάρτης Εύβοιας & Σκύρου 100 αυθεντικές συνταγές”
  • Συγγραφέας: Σίσσυ Νίκα
  • Έκδοση: Επιμελητήριο Εύβοιας, 2017
  • Σελ. 256
  • Δωρεάν διανομή

Στην κεντρική φωτογραφία στιγμιότυπο από την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στο Επιμελητήριο Εύβοιας. Από αριστερά: η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας Βούλα Αγιοστρατίτη, η συγγραφέας και δημιουργός του βιβλίου Σίσσυ Νίκα, ο Dr Γιάννης Κριτσιωτάκης, Διδάκτωρ Εμπορικών Επιστημών και συγγραφέας. Φωτογραφία: http://www.eviaportal.gr. 

You might also like