Δoνούσα: το πρώτο νησί του αιγαίου  χωρίς πλαστικά μιας χρήσης

Πρωτοβουλία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη

Στοχεύοντας σταθερά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands, υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Δονούσας και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δονούσας «Ποσειδών», τον Σύλλογο Επαγγελματιών Δονούσας και την Ένωση Δονουσιωτών Κυκλάδων  ξεκίνησε σήμερα μια σημαντική πρωτοβουλία για να μετατραπεί από φέτος η Δονούσα στο ‘Πρώτο νησί του Αιγαίου χωρίς πλαστικά μίας χρήσης’.

 

Η πρωτοβουλία, η οποία αφορά άμεσα τον κόσμο της μαζικής εστίασης στη Δονούσα αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο,  ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο με αφετηρία τη Σίκινο,  με μια προσπάθεια αντικατάστασης των πλαστικών μίας χρήσης, αρχίζοντας από το πλαστικό καλαμάκι.

Φέτος, το ήδη επιτυχημένο πρόγραμμα οργανώνει, σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στη Δονούσα, προσκαλώντας τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του νησιού να δεσμευτούν για τη συστηματική μείωση και σταδιακή κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης από το νησί (ποτήρι, καλαμάκι, σακούλα, συσκευασία take away), δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα. Κι όλα αυτά πριν την εξειδίκευση της πρόσφατης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης  (πλαστικά μαχαιροπήρουνα, πιάτα, καλαμάκια, συσκευασίες φαγητού και ποτού κ.ά.) στα κράτη-μέλη της.

Το εστιατόριο Τζι Τζι στη Δονούσα είναι ένα από αυτά που θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

 

Σήμερα στη Δονούσα, η υπεύθυνη του προγράμματος Αγγελική Κοσμοπούλου ενημέρωσε  κι επαγγελματίες και προχώρησε  στην υπογραφή συμφωνητικών δέσμευσης και δράσεων ευαισθητοποίησης (κεντρική φωτογραφία).

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της, η ομάδα του προγράμματος θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους μαθητές του νησιού, θα πάρει μέρος στον καθαρισμό μονοπατιών και ακτών, θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιο καθαρισμό του λιμανιού σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Σύλλογος Άγριας Ζωής Νάξου, πρεσβευτή του προγράμματος Sea Change Greek Islands για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, ενώ θα προσφέρει σε όλους τους κατοίκους του νησιού επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια, καθώς και βιοδιασπώμενες σακούλες και καλαμάκια στις επιχειρήσεις.

You might also like