Ο μαύρος χοίρος είναι (και πάλι) …εδώ

Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Wise Food Stories

Μαζική προσέλευση κόσμου, βιωματικές εισηγήσεις από τους προσκεκλημένους και εξαιρετικοί μεζέδες φτιαγμένοι με κρέας από μαύρο χοίρο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της 2ης εκδήλωσης που διοργάνωσε η πρωτοβουλία Wise Food Stories στο Μεταλλουργείο της οδού Πειραιώς.

 

Στη χθεσινή, δεύτερη εκδήλωση (μετά από εκείνη  του Οκτωβρίου 2018 που είχε ως θέμα της τότε την αυτόχθονη στεπική αγελάδα της Κατερίνης), παρουσιάστηκε στο αθηναϊκό ο ελληνικός μαύρος χοίρος. Επρόκειτο για μια συνεργασία-πρωτοβουλία των εστιατορίων Base Grill και Cookoovaya, του αγροκτήματος «Η Κιβωτός του Δήμου», καθώς και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων (Π.Ε.Ε.Α.Φ.Α.Ζ.), πολλά μέλη της οποίας παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν  βιωματικές ιστορίες από Έλληνες κτηνοτρόφους, σεφ και παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων ενώ η ομάδα των σεφ των δυο εστιατορίων ανέλαβε να αναδείξει (και το πέτυχε)  τα προϊόντα της φυλής  μέσα από ιδιαίτερες γευστικές δημιουργίες.

Ο σεφ του Cookoovaya Μάνος Ζουρνατζής, παρουσίασε τη δική του σχέση με το μαύρο χοίρο αλλά στην εισήγησή του είχε την ευκαιρία να σχολιάσει τη σύγχρονη ελληνική γαστρονομική πραγματικότητα η οποία είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη πριν μια δεκαετία κυρίως λόγω του γεγονότος ότι νεαροί σεφ όπως ο ίδιος αναζήτησαν (και βρήκαν…) τις παραδόσεις της ελληνικής μαγειρικής κι ανάδειξαν εξαιρετικά τοπικά προϊόντα.

Ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς ξάφνιασε το κοινό συστήνοντας μείωση της κατανάλωσης κρέατος αλλά αύξηση του ποιοτικού κρέατος που φτάνει στα τραπέζια των εστιατορίων και των καταναλωτών. Αναφέρθηκε εκτενώς στο κόστος των πρώτων υλών και ξεκαθάρισε προς όλους τους συναδέλφους του που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση αλλά και το κοινό ότι δεν είναι δυνατόν να αγοράζουν οι επαγγελματίες κρέας με 2 ή 3 ευρώ το κιλό και να περιμένουν να είναι καλό.

Ο Σωτήρης Κοντιζάς του Nolan ξάφνιασε με την ομιλία του: ζήτησε λιγότερη κατανάλωση κρέατος άλλα καλύτερο κρέας στην καθημερινότητά μας και καυτηρίασε το γεγονός οτι ο ανταγωνισμός των τιμών στα εστιατόρια ρίχνει την ποιότητα του κρέατος που προμηθεύονται οι επιχειρηματίες.

 

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό και το δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο περιβάλλον του νομού του, την αναπτυγμένη χοιροτροφία αλλά και στο ξαναζωντάνεμα,  με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, του περίφημου Ζωολογικού Κήπου των Τρικάλων και τη δημιουργία Πάρκου Τοπικής Χλωρίδας και Πανίδας.

Ο Ναξιώτης κρεοπώλης Αρτέμης Περιστεράκης παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο ενσωματώθηκε ο μαύρος χοίρος στην ελληνική διατροφική παράδοση, αναφέρθηκε σε  παραδοσιακές συνταγές, δίνοντας έμφαση στο πως οι παλαιότεροι Έλληνες αξιοποιούσαν όλα τα κομμάτια του χοίρου στο τραπέζι και την οικιακή οικονομία.

Ο γεωπόνος ζωικής παραγωγής Ευθύμης Αυγέρης αναφέρθηκε στην προσωπική του καθημερινή ενασχόληση με τη χοιροτροφία, η πιο συναισθηματική όμως παρουσίαση ήταν αυτή του Δημήτρη Δήμου, ιδιοκτήτη της φάρμας ‘Κιβωτός του Δήμου’. Με εμπειρία 36 ετών στην εκτροφή ζωών και ειδικά μαύρου χοίρου, ο παραγωγός από τη Θεσσαλία αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε τα πρώτα χρόνια – μιας και ο μαύρος χοίρος δεν θεωρείτο αποδοτικό’ για την κτηνοτροφία ζώο- και στάθηκε ιδιαίτερα στην απίστευτη ικανότητα του συγκεκριμένου ζώου να εγκλιματίζεται και να γίνεται ένα με το περιβάλλον.

You might also like