Η χορτοφαγική επενδυτική τρέλα που ονομάζεται Beyond Meat

Άρθρο- ανάλυση του Δημήτρη Γκομούζα τηw eTrader

Η Beyond Meat, εταιρεία χορτοφαγικών υποκατάστατων του κρέατος, κέρδισε δημοσιότητα όχι μόνο μεταξύ των καταναλωτών στα καταστήματα, αλλά και μεταξύ σημαντικών επενδυτών. Διάσημοι όπως ο ιδρυτής της Microsoft Bill Gates, ο ηθοποιός Leonardo Di Caprio ή η αμερικανική εταιρεία παραγωγής κρέατος Tyson Foods έχουν ήδη επενδύσει σε μετοχές. Η αξία της εταιρείας έχει αυξηθεί πολύ γρήγορα στην κεφαλαιαγορά κατά τους πρώτους μήνες του 2019. Από την IPO στις αρχές του Μαΐου, η αξία των μετοχών της έχει αυξηθεί κατά 228% και κυμάνθηκε περίπου στα 150 δολάρια ανά μετοχή τον Αύγουστο.
Άρθρο του Δημήτρη Γκομούζα*

 

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο εμπορικό σήμα ενισχύθηκε από το γεγονός πως ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες εκδόσεις,καθώς οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν από 46 $ σε 66 $ ανά μετοχή κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας συναλλαγών. Η εταιρεία αύξησε γρήγορα τις καταθέσεις των επενδυτών και η κεφαλαιοποίηση αγοράς της αυξήθηκε από 1,5 δισ. $ σε  9,1 δισ. $ δολάρια κατά τον πρώτο της μήνα στο χρηματιστήριο.

Ωστόσο, η πρόσφατη ρευστοποίηση στις κεφαλαιαγορές, που προκλήθηκε από την αυξανόμενη ένταση γύρω από τον εμπορικό πόλεμο Η.Π.Α – Κίνας, την ανακοίνωση των νέων δασμών και τη νευρικότητα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη λόγω Brexit, επηρέασε και την αξία των μετοχών της Beyond Meat. Οι μετοχές έφτασαν στην ανώτερη αξία των περίπου 235 δολαρίων ανά μετοχή στο τέλος του Ιουλίου.

Το αποτέλεσμα της  ολοένα και χειρότερης κατάστασης μέχρι και τα μέσα Αυγούστου, ήταν η μείωση στην αξία των μετοχών της εταιρείας κατά 40%. Έκτοτε, έχει σημειώσει ήπια αλλά σταθερή αύξηση. Ειδικότερα, μετά τη μείωση, οι μετοχές έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 9% για να φθάσουν στο τωρινό τους επίπεδο.

 

Παρά τη βελτίωση της κατάστασης, οι δυνατότητες της εταιρείας παραμένουν σχετικά υψηλές καθώς η αγορά των εναλλακτικών τροφίμων συνεχίζει να επεκτείνεται, παρά το γεγονός ότι από την ίδρυση της το 2009, ηBeyondMeat δεν έχει πετύχει το κέρδος άλλων γνωστών επιχειρήσεων, των οποίων οι μετοχές συναλλάσσονται ήδη με επιτυχία στις κεφαλαιαγορές. Για παράδειγμα η Tesla, η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2010, κατάφερε να σημειώσει το πρώτο κέρδος της 16χρονης ιστορίας της, μόλις κατά το τρίτο τέταρτο του 2018.

Επιπρόσθετα, η αξία της κατηγορίας των εναλλακτικών του κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου και να γίνει ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς κρέατος των 1,4 τρισ. $ δολαρίων.

Ακόμη ένας παράγοντας που ευνοεί την περεταίρω αύξηση της αξίας της εταιρείας είναι πως οι χρηματικοί πόροι που θα εισέλθουν στα ταμεία της από την πώληση 9,5 εκατ. μετοχών θα επενδυθούν στην έρευνα, την ανάπτυξη και την επέκταση των προϊοντικών της δυνατοτήτων.


Ο Δημήτρης Γκομούζας είναι Ανώτερος Αναλυτής στην eTrader. Η εταιρεία eTrader παρέχει ολοκληρωμένες παγκόσμιες επενδυτικές υπηρεσίες. Η eTrader είναι το καταχωρημένο εμπορικό όνομα της Goldenburg Group Limited, επενδυτικής εταιρείας της Κύπρου (CIF) η οποία εποπτεύεται και ρυθμίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (CySEC) με αριθμό αδείας 242/14.

You might also like