Μήνυμα ΣΕΒΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής :

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων προάγει την ανασύνθεση και την υγιεινή διατροφή

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ), με γνώμονα τη διατήρηση της καλής υγείας και της ευζωίας των καταναλωτών, έχει αναπτύξει μια στρατηγική ολιστικής προσέγγισης για την ανάδειξη της σημασίας της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, για τη διατήρηση της υγείας πρέπει να υιοθετείται μια ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα και σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για υγιεινές διατροφικές επιλογές και συνήθειες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η βελτιστοποίηση των προϊόντων διατροφής, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής πολιτικής, απασχολεί ιδιαίτερα και την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών. Στόχος είναι η σταδιακή μείωση των επιπέδων του αλατιού, των trans λιπαρών οξέων και των ολικών σακχάρων στα προϊόντα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ο ΣΕΒΤ παρουσιάζει τα πρώτα βασικά αποτελέσματα έρευνας στις βιομηχανίες του κλάδου, που αποτυπώνει τις δράσεις που έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια στους παραπάνω άξονες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας για την Ανασύνθεση των προϊόντων.

Από τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία είναι σε εξέλιξη, προκύπτει ότι:

  • Έχει ήδη γίνει βελτίωση του διατροφικού προφίλ σε σχεδόν 900 προϊόντα.
  • Υπάρχει ισχυρή τάση από συγκεκριμένους Κλάδους προϊόντων για την ανασύνθεση των προϊόντων τους (ως προς το Αλάτι: Γαλακτοκομικά & Αρτοσκευάσματα και ως προς τα Ολικά Σάκχαρα: Είδη Ζαχαροπλαστικής, Γαλακτοκομικά & Ποτά).
  • Υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το νομοθετικό όριο της ΕΕ σχετικά με τα trans λιπαρά οξέα.
  • Έχουν γίνει ενέργειες που συμβάλουν στον έλεγχο των μερίδων από τους κλάδους των Ειδών Ζαχαροπλαστικής και Δημητριακών.
  • Παρουσιάζεται κινητικότητα στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία αποτελούν υγιεινότερες επιλογές, με τους Κλάδους των Ποτών, των Γαλακτοκομικών, των Σνακ και των Δημητριακών να πρωτοστατούν.

O Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ευάγγελος Καλούσης, δήλωσε: «Η προώθηση της ισορροπημένης διατροφής αποτελεί για τον ΣΕΒΤ μια βασική προτεραιότητα. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν την υπεύθυνη στάση της βιομηχανίας τροφίμων μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπου είναι δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, τις εθνικές συνήθειες διατροφής, τα παραδοσιακά μας προϊόντα, τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις τεχνολογικές δυνατότητες και την ασφάλεια των τροφίμων, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΦΕΤ.  Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών θα συνεχίσει να επενδύει στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων διατροφής που παράγει, προωθώντας σταθερά την ανάπτυξη καινοτομιών που απαντούν στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών της».

You might also like