Αρνί στο πήλινο με μελιτζάνες, τομάτα και πιπεριές

Μια συνταγή του Νίκου Φωτιάδη για το Πρωτοβουλία Meet The Lamp

Παρουσιάζουμε μια συνταγή από την Πρωτοβουλία Meet The Lamp την οποία υλοποίησε στη χώρα μας η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ), στη βάση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για την ενθάρρυνση της χρήσης πρόβειου κρέατος στην επαγγελματική εστίαση αλλά και στην καθημερινή κουζίνα των Ευρωπαίων πολιτών. Η συνταγή είναι του σεφ Νικόλαου Φωτιάδη, επικεφαλής  στην ομάδα ‘Μπριγάδα’ (ένωση- ομάδα που δημιούργησαν επαγγελματίες του διατροφικού τομέα με στόχο να προωθήσουν τα ελληνικά τοπικά προϊόντα). Ευχαριστούμε την ΕΔΟΚ για την παραχώρησή της.

 

Αρνί στο πήλινο με μελιτζάνες, τομάτα και πιπεριές

Προετοιμασία: 30 λεπτά | Μαγείρεμα: 1 ½ ώρες | Μερίδες: 5

Υλικά

1 κιλό αρνάκι (ψαχνό σε κύβους)

2 κρεμμύδια σε φέτες

4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση και βγαλμένη η φύτρα

4 τομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες ροδέλες

Χυμός από ένα λεμόνι

4-5 μελιτζάνες τσακώνικες ξεφλουδισμένες

4-5 πιπεριές Φλωρίνης

Ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Ζάχαρη 

Εκτέλεση

  • Κόβουμε τις μελιτζάνες χοντρές φέτες και τις τοποθετούμε σε ένα βαθύ σκεύος.
  • Καθαρίζουμε τις πιπεριές από τα σπόρια και το κοτσάνι, τις κόβουμε χοντρές λωρίδες και μαζί με τις μελιτζάνες, προσθέτουμε τα σκόρδα, το αρνί, τα κρεμμύδια, το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.
  • Βάζουμε σε ένα πήλινο ταψί μια στρώση μελιτζάνες, από πάνω τα μισά κρεμμύδια και τα σκόρδα, το αρνί, ξανά κρεμμύδια, σκόρδα και πιπεριές.
  • Ρίχνουμε λάδι και από πάνω βάζουμε τις ροδέλες της τομάτας να σκεπάσουν όλη την επιφάνεια.
  • Ραντίζουμε πάλι με λάδι, ρίχνουμε τους χυμούς από την μαρινάδα που έχουμε από τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  • Βάζουμε στο φούρνο, πάνω –κάτω, στο σημείο για περίπου 1 ½ ώρες.

You might also like