Κατέρρευσε η αλυσίδα μπέργκερ BurgerΙΜ στις ΗΠΑ

Άφαντος ο ιδιοκτήτης, σε απόγνωση οι franchisees, απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Κατέρρευσε λίγο πριν το κλείσιμο του 2019 η αμερικανική αλυσίδα μπέργκερ BurgerΙΜ αφήνοντας πίσω της μεγάλα χρέη προς τράπεζες και προμηθευτές, ενώ απλήρωτοι είναι οι εργαζόμενοι στα καταστήματά της. Όσο για τους επιχειρηματίες που συνδέθηκαν μαζί της μέσω  franchise, ψάχνουν τώρα τρόπους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

 

Η μητρική εταιρεία παρουσίαζε προβλήματα εδώ και αρκετούς μήνες και επιχείρησε ορισμένες φορές να αναδιαρθρώσει τη δομή της, τον Δεκέμβριο όμως πλήθυναν οι φήμες ότι θα οδηγούνταν σε χρεοκοπία. Ξαφνικά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η διοίκηση της εταιρείας έπαψε να δίνει σημάδια ζωής και κανείς από τους συνεργάτες της δεν μπορούσε να επικοινωνήσει για να μάθει νέα.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικά sites των ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος αριθμός των συνεργατών της εταιρείας στο χώρο του franchise ήταν άνθρωποι χωρίς πρότερη εμπειρία στις επιχειρήσεις  – εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, λογιστές και μηχανικοί, καθώς και επαγγελματίες του real estate που διέθεταν καταστήματα ‘φιλέτα’- συνεργάτες οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα.

Η εταιρεία είχε υπογράψει συμβόλαια με 1.200 franchisees, 200 από αυτούς είχαν ήδη ανοίξει κατάστημα, περίπου 100 είχαν ανοίξει καταστήματα αλλά τα είχαν κλείσει τα τελευταία δύο χρόνια ενώ άλλα 150 καταστήματα ήταν έτοιμα να ανοίξουν μέσα στο 2020. Το κόστος της συμμετοχής ανερχόταν, σύμφωνα με τις διαφημίσεις της εταιρείας, σε περίπου 50.000 δολάρια για ένα κατάστημα.

 

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Oren Loni είναι άφαντος (θεωρείται δεδομένο οτι έχει εγκαταλείψει τη χώρα), οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες και οι franchisees έχουν χάσει μεγάλα ποσά. Θυμίζουμε ότι η αλυσίδα BurgerΙΜ (σημαίνει ‘πολλά μπέργκερ’ στα εβραϊκά)  ξεκίνησε στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ το 2008 κι έγινε γνωστή για τα μικρά, premium μπέργκερ που διέθετε.

Το 2012 η εταιρεία επεκτάθηκε στις ΗΠΑ μέσω του ομίλου BurgerΙΜ Holdings, ανοίγοντας καταστήματα αρχικά στο Λος Άντζελες και στη συνέχεια σε όλη τη χώρα. Το 2017 ο κύκλος εργασιών είχε φτάσει τα 24 εκατ. δολάρια- ήταν μόλις 3 εκατ. το 2017.

Ο επιχειρηματίας Oren Loni που βρισκόταν πίσω από την ανάπτυξή τους είχε εμπειρία στο χώρο της εστίασης, τόσο στην πατρίδα του, το Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ έχοντας αναπτύξει κατά το παρελθόν την αλυσίδα shawarma Bandora, η οποία κατέρρευσε επίσης το 2015.

You might also like