Στο στόχαστρο οι παράνομες ελληνοποιήσεις κρέατος

Υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών

Η ελληνική κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ  αποφάσισε να ενισχύσει τον μηχανισμό ελέγχου κατά των ελληνοποιήσεων με σκοπό την πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργώντας ένα ακόμη εργαλείο στη μάχη που δίνει η πολιτεία κατά του φαινομένου.

 

Με τροπολογία του Υπουργείου που ψηφίστηκε στις 2 Απριλίου από τη Βουλή προβλέπεται η υποχρεωτική καταγραφή αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών ανά τρεις ημέρες, με σκοπό αφενός την απρόσκοπτη, εντατικότερη και ενδελεχή διεξαγωγή ελέγχων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, αφετέρου την αποτύπωση των πραγματικών αποθεμάτων που διαθέτει η αγορά προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στη μάχη που δίνει το Υπουργείο για την πάταξη φαινομένων μιμητισμού, ήτοι παράνομων ελληνοποιήσεων και για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών που λειτουργούν εις βάρος τόσο των κτηνοτρόφων και παραγωγών μας όσο και των καταναλωτών μας. Σύντομα θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση για τις ελληνοποιήσεις με αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, επιβολή προστίμων και ενιαιοποίηση  του ελεγκτικού μηχανισμού» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Μάκης Βορίδης.

Εισηγούμενη την τροπολογία στη Βουλή η ΥφΑΑΤ Φωτεινή Αραμπατζή επεσήμανε ότι στόχος της συγκεκριμένης διάταξης είναι «οι ελεγκτικές αρχές του κράτους, γνωρίζοντας αυτά τα δεδομένα, να αποκτήσουν ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και κυρίως τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων».

Πρόσθεσε δε ότι τη φετινή πασχαλινή περίοδο πρόκειται να διενεργηθούν οι πλέον αυστηροί και σύνθετοι έλεγχοι στα εισαγόμενα αμνοερίφια θέτοντας ως στόχο της κυβέρνησης «οι έλεγχοι αυτοί να αποτελέσουν τη νέα “κανονικότητα” στη χώρα».

Ποιοι θα ελέγχουν την αγορά

Κινητοποιούνται πέντε υπουργεία και συγκεκριμένα:

  • Οικονομικών: γενική διεύθυνση τελωνείων, ΣΔΟΕ και ΑΑΔΕ.
  • Ανάπτυξης & Επενδύσεων: Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή.
  • Προστασίας του Πολίτη: Ελληνικής Αστυνομία και Οικονομική Αστυνομία.
  • Εσωτερικών.
  • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-Δήμητρα.
You might also like