COVID-19 | Ισπανία: στον πάγο η εστίαση, σε απόγνωση ο κλάδος

Άγχος για το πόσοι θα τα καταφέρουν την επόμενη ημέρα

Η Ισπανία είναι μια από τις χώρες που δέχτηκαν τα πιο σκληρά χτυπήματα του κορωνοϊού. Στις 20 Απριλίου η χώρα μετρούσε πάνω από 200.000 κρούσματα και πάνω από 20.850 νεκρούς, ήταν δηλαδή η δεύτερη χώρα στον κόσμο σε κρούσματα και η τρίτη σε νεκρούς. Ήταν επίσης η χώρα με τους αυστηρότερους περιορισμούς καθώς εκεί η μαζική εστίαση είναι απολύτως σταματημένη καθώς δεν επιτρέπεται ούτε το delivery.

 

Ο επισιτιστικός κλάδος της Ισπανίας αριθμεί περίπου 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν σχεδόν 1,6 εκατ. εργαζόμενους και συμβάλει κατά περίπου 6,7% στο ΑΕΠ της χώρας- τα συνολικά έσοδα υπολογίζονται σε πάνω από 120 δισ. ευρώ.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν γνωστό ούτε το πότε ούτε το πώς θα αποκλιμακωνόταν η κατάσταση των αυστηρών περιορισμών, καθώς ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου μόνο τη χαλάρωση των μέτρων όσο αφορά την έξοδο των παιδιών από τα σπίτια.


Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον επισιτιστικό κλάδο (αν και έχει υποστηρίξει τον κόσμο της εργασίας με σημαντικά επιδόματα) και οι επιχειρηματίες του κλάδου, ειδικά οι δεκάδες χιλιάδες μικροί εστιάτορες ανησυχούν για το μέλλον τους καθώς ούτε στον τουρισμό τα νέα είναι ευοίωνα. Ταυτόχρονα με τους εστιάτορες υποφέρει κι ένα κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και της μεταποίησης που τροφοδοτούσε σε καθημερινή βάση τα εστιατόρια, κυρίως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και εταιρείες μαναβικής. Αυτή τη στιγμή στην Ισπανία η μόνη μορφή εστίασης που λειτουργεί είναι οι κοινωνικές κουζίνες που έχουν δημιουργηθεί είτε από μη κυβερνητικές οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν και ορισμένοι σεφ της χώρας (φωτό απο προσφορά γευμάτων σε ευπαθείς ομάδες πολιτών), είτε από δημόσιους φορείς όπως η εκκλησία και το κράτος.


Αν κάτι φοβίζει περισσότερο στην περίπτωση της Ισπανίας είναι το αν και κατά πόσο θα μπορέσει ο κλάδος να ‘σηκώσει κεφάλι’ μετά την καταστροφή. Σύμφωνα με τον 48χρονο διακεκριμένο σεφ Andoni Luis Aduriz, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του ισπανικού παραρτήματος της Euro-Toques, ενός διεθνούς οργανισμού που συσπειρώνει στους κόλπους του 3.500 σεφ σε 18 χώρες, “περίπου το 20% των καταστημάτων εστίασης δεν θα τα καταφέρουν την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού”.

Ο Andoni Luis Aduriz σε συνέντευξή του στην El Pais  σχολίασε ότι η πανδημία και το αναγκαστικό κλείσιμο των ανθρώπων στο σπίτι έχει κάνει απολύτως αντιληπτό απ΄ όλους το πόσο δύσκολο είναι να μαγειρεύει κανείς κάθε μέρα -και μάλιστα δύο φορές. Έτσι, ελπίζει ότι μόλις αρθούν τα μέτρα ο κόσμος θα ξεχυθεί και πάλι έξω για να απολαύσει εξαιρετικό φαγητό από τους επαγγελματίες σεφ.


Κεντρική φωτογραφία: η εμβληματική αλλά άδεια Plaza Mayor στη Μαδρίτη. © Creative  Commons.

You might also like