Έρχονται τα Mediterranean Taste Awards 2020

Ελλάδα η πρώτη τιμώμενη χώρα- Στην Κρήτη η 1η διοργάνωση, 15-18 Ιουνίου 2020

Ένας νέος διεθνής θεσμός γευσιγνωσίας προϊόντων και απονομής βραβείων ξεκινάει φέτος και η χώρα μας έχει την τύχη να φιλοξενεί την πρώτη διοργάνωσή του. Πρόκειται για τα Mediterranean Taste Awards τα οποία θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη, στο Atrion Hotel, στο Ηράκλειο, το διάστημα 15-18 Ιουνίου 2020. Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

 

Όσο αφορά την Κριτική Επιτροπή Βραβείων, τα  Mediterranean Taste Awards, επιλέγουν να συνεργαστούν με την ομάδα Brigade Slow Food και τους εξαιρετικούς επαγγελματίες που την απαρτίζουν. Όπως μας ενημέρωσε η διοργανώτρια αρχή «Έχοντας θέσει ως βασικό στόχο τη δημιουργία και καθιέρωση των Mediterranean Taste Awards, ως έναν αξιόπιστο και έγκυρο διαγωνισμό τροφίμων και ποτών, επιδιώκουμε την προσέλκυση συνεργατών με μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία στο χώρο οι οποίοι με τον επαγγελματισμό και τις γνώσεις τους θα πλαισιώσουν τη συνεχή προσπάθεια και αναζήτηση για το βέλτιστο αποτέλεσμα».

Τα Mediterranean Taste Awards (MTA 2020), αποτελούν σύμφωνα με τους διοργανωτές τους, ένα μοναδικό και αναγνωρισμένο θεσμό βράβευσης  της ποιότητας και αναγνώρισης της επωνυμίας ειδικά για προϊόντα της Μεσογείου. Για την αξιολόγηση των προϊόντων που θα συμμετέχουν θα χρησιμοποιηθεί ένα σύνολο αμερόληπτων και αντικειμενικών κριτηρίων αναγνώρισης της ποιότητας των προϊόντων της Μεσογείου. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί μέσω μιας διαφανούς και αυστηρής διαδικασίας. Ο στόχος είναι να συμβάλλουν τα Mediterranean Taste Awards  στην προώθηση προϊόντων που εντάσσονται στη μεσογειακή διατροφή.


Κατηγορίες των Mediterranean Taste Awards: Quality Awards, Organic Quality Awards, Monastery Quality Awards, Innovation Awards και Packaging  και Design Awards.


Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής, «Συμμετέχοντας στα MTA 2020, οι παραγωγοί έχουν τη μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουν την αναγνώριση, την προβολή και την προώθηση των τροφίμων και ποτών τους. Επιπλέον, οι παραγωγοί τροφίμων θα μπορούν να διαφοροποιήσουν τη μάρκα τους από τους ανταγωνιστές τους και να αυξήσουν τις δυνατότητες προσέγγισης νέων πελατών σε πολλές χώρες, ενώ παράλληλα καθιερώνουν περαιτέρω τις μάρκες τροφίμων και ποτών τους στις χώρες που κυκλοφορούν ήδη».

Ο Νίκος Φωτιάδης της Chef’s Brigade

 

Οι μάρκες τροφίμων και ποτών  θα αξιολογηθούν  από κορυφαίους επιστήμονες και εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας τροφίμων – ποτών και της γαστρονομίας. Οι βραβευμένες μάρκες θα προωθηθούν απευθείας σε 5.000 αγοραστές και έμπορους τροφίμων που εδρεύουν στην Ευρώπη. Οι βραβευμένες μάρκες τροφίμων και ποτών θα παρουσιαστούν στο επίσημο site της διοργάνωσης (medtasteawards.com) με πλήρη περιγραφή των χαρακτηριστικών τους.

Μέθοδος προετοιμασίας & παρουσίασης

Τα δείγματα τροφίμων και ποτών θα δοθούν στους κριτές για τυφλή δοκιμή  χωρίς να αναφέρεται μάρκα και θα ακολουθηθεί διαδικασία κριτικής και συγκεκριμένης μέθοδος βαθμολόγησης. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μεθοδολογία αξιολόγησης των δειγμάτων τροφίμων και ποτών είναι αξιόπιστη, διαφανής και αμερόληπτη, η διοργανώτρια αρχή έχει εισαγάγει μια αισθητηριακή αξιολόγηση (sensory  evaluation).

Η αισθητηριακή αξιολόγηση ήταν μια από τις πρώτες μεθόδους ποιοτικού ελέγχου που χρησιμοποιήθηκαν κι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία. Πρόκειται για  μέθοδο που χρησιμοποιείται για να μετρήσει, να αναλύσει και να ερμηνεύσει τις ανθρώπινες αντιδράσεις σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των τροφίμων και των συστατικών τους καθώς αυτά γίνονται αντιληπτά από τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης, της γεύσης, της αφής και της ακοής.

Οι κριτές έχουν μηδενική προηγούμενη γνώση της μάρκας του προϊόντος που βαθμολογούν, ενώ επίσης αγνοούν  άλλες ευαίσθητες πληροφορίες για τα προϊόντα. Η βαθμολόγηση γίνεται με ασφάλεια χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό σύστημα όπου κάθε κριτική επιτροπή στέλνει τη δική της βαθμολογία για κάθε προϊόν που αξιολογείται.

You might also like