Ουσιαστική παρέμβαση του Σπύρου Λιάκου

Ο διακεκριμένος εστιάτορας κι επιχειρηματίας σχολιάζει την επικαιρότητα

Με ένα σύντομο, περιεκτικό και δυνατό στις επισημάνσεις του κείμενο, o εστιάτορας κι επιχειρηματίας Σπύρος Λιάκος, μέλος της δημιουργικής ομάδας των εστιατορίων Ηοοcut,  Base Grill και Coocoovaya, αλλά και μέλος της πρωτοβουλίας Wise Food Stories, σχολιάζει τα μέτρα στήριξης του κλάδου που έλαβε η πολιτεία.

 

«Για μια ακόμα φορά οι Έλληνες Εστιάτορες καλούνται χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια να σώσουν τα Εστιατόρια τους και τις θέσεις εργασίας των συνεργατών τους.

Το ΦΠΑ στα εστιατόρια δεν άλλαξε παρά μόνο στον καφέ, που τις περισσότερες φορές τον κερνάμε και στα ανθρακούχα νερά! Η μείωση του ΦΠΑ θα μπορούσε τουλάχιστον να γίνει και στο κρασί και να βοηθήσει παράλληλα τον κλάδο των Ελλήνων Οινοποιών οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να πηγαίνει στα σκουπίδια.

Η εργασία στον κλάδο

Η εκ περιτροπής εργασία υποχρεώνει τους εργοδότες να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για ολόκληρο τον μήνα παρότι ο εργαζόμενος θα απασχοληθεί τον μισό μήνα! Για να γίνει κατανοητό πόσο ανόητο είναι αυτό το μέτρο δείτε αυτό το παράδειγμα:

Δύο εργαζόμενοι που ο μισθός τους είναι 1.000 ευρώ, αν ο ένας εργαστεί όλο τον μήνα θα πάρει τα 1.000 ευρώ, ο άλλος εργαζόμενος θα εργαστεί 13 ημέρες και θα πάρει 500 ευρώ από τον εργοδότη και 60% επιδότηση από το κράτος για το ποσό που χάνει, άλλα 300 ευρώ- σύνολο 800 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις το ένσημο είναι πληρωμένο ολόκληρο από τον εργοδότη. Υπάρχει κανείς που θα επέλεγε να δουλέψει 26 ημέρες για 1.000 ευρώ και όχι 13 για 800 ευρώ έχοντας την δυνατότητα δουλεύοντας περιστασιακά σε ένα κέτερινγκ, σε ένα γάμο κ.ά. να βγάλει περισσότερα από το να δούλευε σε πλήρη απασχόληση; Επιδοτείται η εργασία ή το καθισιό;

Η βοήθεια που μας συνδράμουν είναι η ευκολότερη πρόσβαση σε δάνεια που θα πρέπει να αποπληρωθούν από την κερδοφορία που ‘θα’ υπάρξει σε μια αγορά τόσο αβέβαιη όσο αυτή που διαμορφώνεται για τα επόμενα χρόνια… Ο δρόμος προς την σφαγή άνοιξε, με λίγα λόγια.

Άστοχα μέτρα

Τα μέτρα αυτά απολύτως προάγουν την φοροδιαφυγή και τον αθέμιτο ανταγωνισμό αφού κανείς έχει κάθε λόγο να αποκρύπτει τουλάχιστον την κατανάλωση του αλκοόλ κερδίζοντας 24% και τους αναλογούντες φόρους παράγοντας και αθέμιτο ανταγωνισμό αφού αυτοί που αποκρύπτουν μπορούν να πουλούν φτηνότερα και να χρησιμοποιούν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Δεν περιμέναμε να έρθει το κράτος να απορροφήσει όλη αυτή την καταστροφή που δημιουργήθηκε στην εστίαση από το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Περιμέναμε λίγη ουσιαστική βοήθεια για να αντέξουμε και να ξαναδημιουργήσουμε από την αρχή όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα.

Απλά η απογοήτευση είναι μεγάλη γιατί πιστέψαμε ότι αυτή η κυβέρνηση, που με ευθύνη προστάτεψε την υγεία μας, θα ανταποκρινόταν ουσιαστικά και στην επούλωση των πληγών της οικονομίας».


Στην κεντρική φωτογραφία ο Σπύρος Λιάκος στο κέντρο με τον αδελφό του Βαγγέλη δεξιά και τον Περικλή Κοσκινά αριστερά. Φωτο: Basegrill Athens

You might also like