Θετικές πρόνοιες του ΥπΑΑτ για τους αμπελοοινοποιούς

Διεκδικήσεις της ΚΕΟΣΟΕ υιοθετήθηκαν- χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα αποτελεσματική κρίνεται από την ΚΕΟΣΟΕ η επίμονη διεκδίκηση του πακέτου των πέντε αιτημάτων που κατέθεσε στο ΥπΑΑΤ από τον Μάρτιο για την ελάφρυνση των επιπτώσεων της COVID-19 που έπληξαν αμπελουργούς και οινοποιούς της χώρας. Οι πρόσφατες θετικές πρόνοιες του υπουργείου πιστοποιούν οτι ο κλάδος έπρεπε να κινηθεί δυναμικά.

 

Παρά τις καθυστερήσεις και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επετεύχθη:

α) Συμφωνία ΥπΑΑΤ και φορέων για την απόσταξη κρίσης σημαντικών ποσοτήτων οίνων που θα ελαφρύνουν την αγορά και θα συγκρατήσουν τις τιμές παραγωγού στον επερχόμενο τρυγητό. Οι ποσότητες που τελικά θα αποσταχθούν θα εξαρτηθούν από το ύψος της προσδιορισμένης τιμής απόσταξης και από την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας.

β) Απόφαση του ΥπΑΑΤ για χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ της διαδικασίας του «Πράσινου τρυγητού», δράση που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

γ) Έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  για άμεση χρηματοδότηση αγροτών από το 2% του ΠΑΑ που παραμένει αδιάθετο.

δ) Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Μ. Βορίδη, εξετάζεται η δυνατότητα καταβολής της προκαταβολής του ΟΣΔΕ νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο.

ε) Συνεχίζεται η διεκδίκηση δημιουργίας μηχανισμού ενίσχυσης της ρευστότητας των οινοποιητικών επιχειρήσεων (ιδιωτικών και συνεταιριστικών) για την χρηματοδότηση παραλαβής της επερχόμενης σταφυλικής παραγωγής με ευνοϊκούς όρους.

Και για τις πέντε προαναφερόμενες δράσεις, που αποτέλεσαν το διεκδικητικό πλαίσιο της ΚΕΟΣΟΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του COVID-19 στον αμπελοοινικό κόσμο της χώρας, η οργάνωση των συνεταιρισμένων αμπελουργών της Ελλάδας, εκφράζει την ικανοποίησή της.

Η ‘απόσταξη κρίσης’

Ειδικότερα για την απόσταξη κρίσης (οι οίνοι αποσύρονται για να γίνουν οινόπνευμα 93 βαθμών)  θα πρέπει να επισημανθεί:

Η σημαντική αύξηση της δαπάνης για την απόσταξη κρίσης οίνων από τα 17 εκατ. ευρώ  στα 25 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδης δημιουργεί ευνοϊκότερες υπό προϋποθέσεις συνθήκες για την εξισορρόπηση της αγοράς οίνου, που επλήγη και συνεχίζει να πλήττεται από την COVID-19. Είναι γεγονός ότι ο υπουργός παρέχει σχετικά περισσότερα κονδύλια για την απόσταξη από τις άλλες ευρωπαϊκές οινοπαραγωγές χώρες, όμως το κόστος παραγωγής οίνων στην Ελλάδα με τις γνωστές ιδιομορφίες, είναι υψηλότερο.

Οι οινοποιοί θεωρούν οτι προκειμένου να αποβεί αποτελεσματικό το εργαλείο της ‘απόσταξης κρίσης’ είναι αναγκαίο να συνδυαστεί με παραμέτρους που δεν θα ευνοήσουν αθέμιτες πρακτικές. Με δεδομένο ότι στόχος του μέτρου, είναι η αποσυμφόρηση των αποθεμάτων οίνου από τα οινοποιεία, προκειμένου τα τελευταία να παραλάβουν την επερχόμενη συγκομιδή σταφυλιών, είναι κρίσιμο η διαδικασία της απόσταξης κρίσης να συνδεθεί με τον επερχόμενο τρυγητό.

Είναι αναγκαίο συνεπώς, η ένταξη και η καταβολή της αξίας απόσυρσης του οίνου για απόσταξη να είναι επιλέξιμη μόνο, όταν διατηρηθεί το επίπεδο τιμών σταφυλιών που καταβλήθηκε την περσινή περίοδο στους αμπελουργούς, δεσμεύοντας τα οινοποιεία ώστε να μην καταρρεύσουν οι τιμές της σταφυλικής παραγωγής.

Ιδιαίτερα αυτό θα καταστεί δυνατόν, εφόσον οι τιμές αποζημίωσης για απόσταξη οίνων χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη θα καλύπτει το κόστος παραγωγής του οίνου, γεγονός που θα δώσει κίνητρο στα οινοποιεία να συγκρατήσουν το επίπεδο των τιμών και θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους επίπεδο.

You might also like