COVID-19 & προστασία: Μετά τον αιφνιδιασμό, η αντεπίθεση

Εταιρείες, προϊόντα, εφαρμογές & λύσεις για τους επαγγελματίες της εστίασης

Μετά από το γενικευμένο lockdown από το οποίο εξήλθε στις 25 Μαΐου, η εστίαση είναι πλέον υποχρεωμένη να λειτουργεί κάτω από ειδικές συνθήκες αποστασιοποίησης αλλά και στο πλαίσιο της τήρησης ιδιαίτερων μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Ένας νέος ‘κόσμος’ προϊόντων, υπηρεσιών και υγειονομικών πρωτοκόλλων έγιναν ξαφνικά η καθημερινότητα ενός κλάδου ο οποίος ήδη λειτουργούσε με τα μάτια του …δεκατέσσερα.

 

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες μόνο ώρες για τους περισσότερους επαγγελματίες της εστίασης, μετά το lockdown, για να υιοθετήσουν μέτρα που θα προστάτευαν τους ίδιους, το προσωπικό και τους πελάτες από τη μετάδοση του ιού. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες, όταν τα καταστήματα μαζικής εστίασης άρχισαν να ‘κανονικοποιούν’ κατά κάποιον τρόπο την επαφή τους με το κοινό: χρησιμοποιήθηκαν τα πρώτα, ειδικά μέτρα προστασίας τα οποία μαζί με τα γάντια, τις μάσκες προσώπου και τα αντισηπτικά, αποτέλεσαν την ‘πρώτη γραμμή’ προστασίας.

Άμεσες αντιδράσεις

Πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν οι σταθμοί αντισηψίας, έγκαιρα τοποθετήθηκαν σε πολλά καταστήματα προστατευτικά διαχωριστικά από πλεξιγκλάς, ενώ στο delivery εφαρμόστηκαν όλες οι ψηφιακές δυνατότητες για ασφαλή και ανέπαφη συναλλαγή.

Αυτή είναι η μια, η κάπως επιφανειακή πλευρά της πραγματικότητας καθώς. Οι επαγγελματίες στο χώρο της προστασίας και της ασφάλειας μας τόνισαν ότι μερίδα μόνο του εστιατορικού κλάδου ήταν έτοιμη για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, ενώ όσο αφορά την αγορά αναλώσιμων παρατηρήθηκαν ελλείψεις, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι τα αναλώσιμα κατευθύνθηκαν στη λιανική.

Επαγγελματίας ο οποίος ασχολείται με τον καθαρισμό και την απολύμανση βιομηχανικών χώρων διαπίστωσε ότι τουλάχιστον το πρώτο διάστημα της πανδημίας, οι καταστηματάρχες τον καλούσαν θορυβημένοι από τις εξελίξεις για απολυμάνσεις εσωτερικών χώρων, ενώ την ίδια στιγμή τα μέτρα προστασίας από την υπόλοιπη δραστηριότητα των καταστημάτων τους ήταν ανεπαρκή!

Σπεύδουν για συμμόρφωση

Ο Δημήτρης Αντωνιάδης είναι απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, γεωπόνος και ειδικότητα στην επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων και ασχολείται από το 1997 με την υγιεινή και τη ασφάλεια. Αυτό το διάστημα μάλιστα μέσω της εταιρείας του Ε & ΜΥ Εφαρμογές & Μελέτες Υγιεινής, πραγματοποιεί σεμινάρια και ενημερώσεις σε επαγγελματίες της εστίασης βοηθώντας τους να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα και τις υποδείξεις των αρχών.

Το Grill ζήτησε τη γνώμη του για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην εστίαση. «Είμαστε πίσω και δεν έχουμε πιάσει το στόχο που θα έπρεπε να έχουμε αυτό το διάστημα» μας εξηγεί και συμπληρώνει: «Σε ορισμένες μεγάλες μονάδες εστίασης όπου υπάρχει πληθώρα προσωπικού και, ενδεχομένως, κάποιος υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας, τα πράγματα είναι σε γενικές γραμμές καλά. Σε μικρότερες μονάδες δεν υπάρχει επαρκή πληροφόρηση και κάποιος πρέπει να τους προσεγγίσει».

Αξιολογώντας την κατάσταση με τους ελέγχους στην αγορά ο κ. Αντωνιάδης υποστηρίζει ότι «Το προσωπικό του ΕΦΕΤ δεν επαρκεί για να γίνουν οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της εστίασης. Τα συνεργεία περνούν από τα καταστήματα, κάνουν κάποιους ελέγχους, κάνουν ορισμένες παρατηρήσεις κι αφήνουν κάποια έκθεση ζητώντας από τα καταστήματα να συμμορφωθούν μέσα σε μια εβδομάδα κάνοντας διορθωτικές ενέργειες. Τότε είναι που πανικόβλητοι οι καταστηματάρχες  μας παίρνουν τηλέφωνο έντρομοι…».

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε ορισμένες επιχειρήσεις που διαθέτουν προς την επαγγελματική αγορά προϊόντα και λύσεις για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και την προστασία προσωπικού και πελατών.

 

EXOPLISMOS ON LINE

Σταθμός αντισηψίας χεριών και αυτόματο απολυμαντικό χεριών

Η εταιρεία exoplismosonline παρουσιάζει δύο νέες προτάσεις της. Η πρώτη είναι ένας σταθμός αντισηψίας χεριών για κάθε είσοδο εμπορικού καταστήματος. Διαθέτει βάση υγρού, βάση για μαντηλάκια, βάση γαντιών και θέση κάδου απορριμμάτων. Ειδική κατασκευή από ανοξείδωτο ατσάλι 304 AISI για εξωτερικό χώρο και 430 AISI για εσωτερικό χώρο. Το δεύτερο είναι αυτόματο απολυμαντικό χεριών, ένας εξοπλισμός δημόσιας υγείας που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως στη υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, σε εστιατόρια, σε σταθμούς μεταφορικών μέσων, αερολιμένες κ.ά.


LARISA FACE COVER

Μάσκα χειρουργική μιας χρήσης

Μάσκα χειρουργική μιας χρήσης της ελληνικής κατασκευάστριας εταιρείας Larisa Face Cover, 3ply (τριών φύλλων) από PP non woven υλικό (μη υφασμένο) TYPE II με αντι-βακτηριακό φίλτρο προστασίας ≥98%, ενσωματωμένο ρινικό έλασμα για προσαρμογή στο πρόσωπο και λαστιχάκια για τα αυτιά. Οι μάσκες είναι πιστοποιημένες κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα ΕΝ:14683;2019 και διαθέτουν CE. Εξίσου πιστοποιημένες είναι και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται.  Η συνήθης συσκευασία είναι 50 τμχ. σε κουτάκι και κιβώτιο 1.000 τεμαχίων αλλά υπάρχει η δυνατότητα της ατομικής συσκευασίας μασκών ενός, δυο, πέντε τεμαχίων κ.λπ. στο κουτί. Η εταιρεία Larissa Face Cover (LFC) εδρεύει στη Λάρισα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό καθετοποιημένο εργοστάσιο κατασκευής χειρουργικών μασκών μιας χρήσης με παραγωγή 60 εκατ. μασκών το μήνα και Α’ ύλης (melt-blown).

www.lfcmed.gr


 

LETRINA

Βεβαίωση Συμμόρφωσης COVID -AWARE

Η Λετρίνα παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας και αξιολογώντας την ύπαρξη ανάγκης βεβαίωσης των επιχειρήσεων για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων, από τους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς, προσφέρει μια νέα υπηρεσία, την «COVID-AWARE Βεβαίωση Συμμόρφωσης». Η χορήγηση της «Βεβαίωσης Συμμόρφωσης» βεβαιώνει την καθιέρωση και εφαρμογή ιδιωτικού υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας για τον περιορισμό της μετάδοσης και τη διαχείριση περιστατικών του ιού COVID-19 από την επιχείρηση / τον οργανισμό.

www.letrina.com.gr


NANOS

Απολύμανση χεριών

Μπορεί να εγκατασταθεί σε διάδρομο εισόδου  στην παραγωγή ή τα αποδυτήρια, έτσι ώστε το προσωπικό να είναι υποχρεωμένο να απολυμαίνει τα χέρια του. Εξασφαλίζει την τέλεια υγιεινή των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών εάν τοποθετείται σε είσοδο / έξοδο διέλευσης σύμφωνα με το πρότυπο  HACCP. Κατάλληλο με όλα τα υγρά απολυμαντικά χεριών. Είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι NF EN 1.4307 (AISI 304L)  και παρέχεται με  μια αφαιρούμενη βάση από ανοξείδωτο ατσάλι, drip catcher και λουκέτο. Εύκολο στη χρήση: Ένα πάτημα στο πεντάλ  ισούται με μία δόση προϊόντος, χωρίς επαφή με τα χέρια. Αυτόνομο μηχανικό σύστημα. Δεν υπάρχει ειδική σύνδεση. Μπορεί να στερεωθεί στο πάτωμα. Για να αποφευχθεί η κλοπή, η θήκη του δοχείου είναι κλειδωμένη (παρέχεται λουκέτο).


STORM ENGINEERING

 Νέα συσκευή για απολύμανση χεριών

Η εταιρεία παρουσιάζει μια νέα συσκευή για απολύμανση χεριών Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ειδικά για τον αγώνα εναντίον της σημερινής κατάστασης υγιεινής. Η συσκευή είναι εύκολη στην χρήση της και κατάλληλη για ξενοδοχεία, εστιατόρια, παιδικούς σταθμούς, σχολεία, γραφεία, επιχειρήσεις κλπ. Η εταιρεία Storm Engineering, μετά από πολύχρονη παρουσία στο χώρο κατασκευής μηχανημάτων στη Βουλγαρία, εγκαθιστά και ενσωματώνει συστήματα παραγωγής για την βιομηχανία τροφίμων. Η ομάδα της διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή και στην διανομή μηχανών και εξοπλισμού από ανοξείδωτο χάλυβα και στις εγκαταστάσεις της κατασκευάζονται σχεδόν όλα τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τα προϊόντα της. Ο εξοπλισμός και οι μηχανές κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα AISI 304 και AISI 316, κατάλληλα για την χρήση τους με τρόφιμα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Οι μηχανές είναι σύμφωνες με τα πρότυπα  ISO 9001: 2008, CE, GOST και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες 2006/42 /EC και 2006/95 / EC και τις αμερικανικές USDA ρυθμίσεις.

www.storm-engineering.bg/gr


TOTAL CLEAN

Υγιεινή καταστημάτων μαζικής εστίασης

Οι απαιτήσεις της προετοιμασίας τροφίμων και ποτών αυξάνονται καθημερινά. Η ποιότητα, το κόστος, το προσωπικό και τα ζητήματα υγιεινής απαιτούν συνεχή προσοχή στη λεπτομέρεια. Εργαζόμενοι και πελάτες θέλουν να αισθάνονται σίγουροι ότι η κουζίνα και οι κοινόχρηστοι χώροι ανταποκρίνονται στα υψηλότερα πρότυπα υγιεινής και είναι πλήρως ασφαλή για ατομική  χρήση. Για τους χώρους επεξεργασίας τροφίμων και παρασκευής, η Total Clean προτείνει το βιομηχανικό χαρτί Katrin L2 Blue. Με τη χρήση αυτού του χαρτιού θα μπορεί να γίνεται εύκολα η ιχνηλάτηση ξένων σωματιδίων και ο επαγγελματίας θα αισθάνεται σίγουρος με μια επαγγελματικής χρήσης χαρτί, ειδικά πιστοποιημένο για επαφή με τρόφιμα.

www.totalclean.gr

You might also like