Μέσα στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19 υπήρξαν δυνάμεις της αγοράς που όχι μόνο αντιστάθηκαν αλλά κι …επιτέθηκαν με τη δημιουργία νέων καταστημάτων εστίασης σε διάφορες πόλεις της χώρας. Το Grill παρουσιάζει τους ‘ήρωες’ του 2020, αυτούς που τόλμησαν να επενδύσουν και να ξεκινήσουν το δικό τους ταξίδι.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου
Φαίνεται ανεξήγητο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό: νέα καταστήματα εστίασης, ορισμένα από αυτά πρώτης γραμμής και υψηλών προσδοκιών άνοιξαν τα φτερά τους τόσο κατά την καλοκαιρινή όσο και κατά την φθινοπωρινή περίοδο, μέσα στην ‘ομίχλη’ της μαζικής εστίασης και σε μια εποχή έντονα επιβαρυμένη από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πρόκειται για καταστήματα τα οποία επρόκειτο να ξεκινήσουν το καυτό δίμηνο Απριλίου- Μαΐου 2020, μιας χρονιάς που προεικόνιζε εκπληκτική ανάπτυξη στην εστίαση και τον τουρισμό, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Τα εστιατόρια αυτά ανέβαλλαν το άνοιγμά τους το δίμηνο του Απριλίου- Μαΐου και αποφάσισαν να το πραγματοποιήσουν το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου, μην περιμένοντας ασφαλώς οτι λίγες εβδομάδες αργότερα θα ερχόταν το δεύτερο lockdown.
Πλάι σε αυτά τα εστιατόρια υπάρχουν και ορισμένα που άνοιξαν λίγους μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας (στα τέλη του 2019 και το πρώτο δίμηνο του 2020) χωρίς να μπορέσουν να δουλέψουν υπό κανονικές συνθήκες καθώς τον Μάρτιο αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω καραντίνας και να επιστρέψουν, ουσιαστικά επανασυστήνοντας τον εαυτό τους, το καλοκαίρι του 2020.
Όμιλοι και μεγάλοι παίκτες
Ξεκινάμε από τα νέα των μεγάλων εστιατορικών ομίλων που δίνουν πάντα τον τόνο των εξελίξεων και πραγματοποιούν ριψοκίνδυνες από πρώτη άποψη αλλά στην πραγματικότητα καλά μελετημένες κινήσεις.
Μέσα στο καλοκαίρι ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο κατάστημα της αλυσίδας ‘Μπαρμπουνάκι- Δια χειρός Παπαϊωάννου’, το έκτο στη σειρά στην Αθήνα και το όγδοο συνολικά, εγχείρημα το οποίο επιχειρεί να φέρει την προσιτή ψαροφαγία σε ένα ακόμα προάστιο της Αθήνας. Η αλυσίδα, η οποία διαθέτει καταστήματα σε Σαντορίνη (Οία Αμμούδι), Πάρο (Νάουσα), Γλυφάδα, Μητροπόλεως και Κολωνάκι στο κέντρο της Αθήνας, Χαλάνδρι και Νέα Ερυθραία στα βόρεια προάστια, πρόσθεσε άλλο ένα κατάστημα στη Νέα Σμύρνη, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 74, πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία, σε έναν πολύ όμορφο χώρο στον οποίο παλαιότερα είχαν βρει στέγη εστιατόρια κρεατοφαγίας.
Τα καταστήματα Μπαρμπουνάκι αναπτύσσονται από το 2013 από τον βραβευμένο σεφ Γιώργο Παπαϊωάννου ενώ τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Δήμο Στασινόπουλο, η συγκεκριμένη αλυσίδα αναπτύσσεται μέσω της εταιρείας Okyalos Group Of Restaurants που δημιούργησαν από κοινού, με πιο πρόσφατη προσθήκη το νέο κατάστημα στο Κολωνάκι Ouzeri By Papaioannou.
Το τελευταίο βρίσκεται στον εμβληματικό πεζόδρομο της οδού Βαλαωρίτου και προσφέρει παραδοσιακούς μεζέδες που αντλούν τις γεύσεις και τα αρώματά τους από τη θάλασσα και τη γη με τη συνοδεία ούζου και τσίπουρου. Όπως κι άλλα καταστήματα που άνοιξαν τα δύο τελευταία χρόνια (Σίτιση του Αλ. Τσιοτίνη και το Χάι Λάιφ του Ν. Φωτιάδη), το Ouzeri By Papaioannou στοχεύει στο να ταξιδέψει τον επισκέπτη του πίσω στο χρόνο, στην παλιά αστική Αθήνα, όταν τα καφενεία και τα ουζάδικα αποτελούσαν ‘σταθμούς’ στη ζωή της πόλης.
Ανακαινισμένο κατάστημα είχαμε και για την αλυσίδα Hot Hot Burger Bar η οποία μετά από ένα μεγάλο διάστημα ύφεσης, κατά τη διάρκεια του οποίου έκλεισε κάποια από τα μπεργκεράδικά της, μπαίνει και πάλι στην αγορά του κέντρου με το ανανεωμένο σημείο πώλησης στη γωνία Πραξιτέλους 2 και Κολοκοτρώνη, στο Σύνταγμα αλλά και με νέο μενού. Ο Όμιλος διαθέτει πλέον τέσσερα καταστήματα σε Σύνταγμα, Αμπελοκήπους (Πανόρμου), Νέα Φιλαδέλφεια και Καλλιθέα (Σιβιτανίδου).
Και οι μικροί που …ανοίγονται
Η Γωγώ Δελογιάννη μετά τις τηλεοπτικές εμφανίσεις της και το εξαιρετικό pop up εγχείρημα του Beef At Bios Kitchen που φιλοξενήθηκε στον γνωστό πολυχώρο της οδού Πειραιώς, ανεβαίνει λίγο μέτρα πιο πάνω, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για να δημιουργήσει ένα νέο αστικό εστιατόριο, το Στοά Φιξ (Αιόλου 120), στη στοά των καταστημάτων που πουλούσαν …κασέτες. Η ίδια το αποκαλεί ‘γαστρονομικό καφενείο’, τα πιάτα που προσφέρει όμως είναι ασφαλώς κάτι περισσότερο από απλοί μεζέδες. Παραδοσιακοί κεφτέδες και μακαρονάδα τσουχτή με μαύρο σκόρδο, μυζήθρα και τηγανητό αυγό, τραχανάς και ταλιάτα προβατίνας, τηγανητό κοτόπουλο με πράσινα φασολάκια, μοτσαρέλα και σάλτσα από γλυκό τσίλι είναι μερικά από τα πιάτα που προσφέρονται στο μικροσκοπικό αλλά πολύ γουστόζικο κατάστημα, το οποίο βρίσκεται στο ημιυπόγειο της παλιάς αθηναϊκής στοάς.
Τρεις φίλοι που εργάστηκαν κατά το παρελθόν στην εστίαση ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου του 2020 το εστιατόριο Νότου Έπαυλις, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος στο ύψος του Αλίμου, προσφέροντας ούζο, τσίπουρο και σχετικούς με αποστάγματα μεζέδες. Το εστιατόριο, ένα από τα πιο όμορφα κι επιβλητικά σε διακόσμηση καταστήματα στην παραλιακή, εξελίχθηκε σε μουσικό μεζεδοπωλείο καθώς φιλοξενεί ζωντανή μουσική και τραγούδι. Η πανδημία του κορωνοϊού ανέκοψε τη φόρα του αλλά οι νεαροί επιχειρηματίες που το τρέχουν ξεκίνησαν και πάλι μέσα στο καλοκαίρι, ενώ συνεχίζονται -προς το παρόν- και οι βραδιές με ζωντανή μουσική.
Περιφέρεια: οι τολμηροί επιχειρούν
Θεσσαλονίκη
Ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Σουφλέρης προχώρησε στη δημιουργία ενός ακόμα μπεργκεράδικου στην αλυσίδα Funky Burger. Ήδη μετράει τέσσερα καταστήματα καθώς μέσα στο 2020 ξεκίνησαν τη λειτουργία τους δύο με πιο πρόσφατο αυτό στην Παύλου Μελά στον Εύοσμο.
Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, το κουρδικής ιδιοκτησίας all day café- restaurant Hayat Mικρή Πόλη (Παλαιών Πατρών Γερμανού 23), το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του 2020 τη λειτουργία του, αφορά την ανατολίτικη κουζίνα και προσπαθεί να φέρει γεύσεις και εικόνες της Κωνσταντινούπολης στη Θεσσαλονίκη προσφέροντας κεμπάπ, χιουνκιάρ, μαντί, μενεμένες, καβουρμά με αυγά, λαχματζούν, ισλί κιοφτέ και φυσικά κιουνεφέ, εκμέκ και τσάι. Στα τέλη του Αυγούστου ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Άνω Πόλη το επίσης all day café restaurant Ανώπολις, προσανατολισμένο κι αυτό στην μεσανατολική κουζίνα.
Λάρισα
Με προϋπηρεσία στο ξακουστό Four Seasons του Park Lane στο Λονδίνο, στο Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης και με συμμετοχές στις κουζίνες σημαντικών εστιατορίων στην Αυστρία και την Χαλκιδική (Sani), ο Βάϊος Θώμος είναι ο σεφ κι ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του εστιατορίου Fluxus post modern cuisine, στη Λάρισα (οδός Πανός 8) κι αυτή είναι η πρώτη επιχειρηματική προσπάθειά του στο χώρο της εστίασης. Το εστιατόριο άνοιξε στις 15 Ιουνίου, η προετοιμασία όμως είχε υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του lockdown. Ο σεφ Β. Θώμος και η ομάδα του φρόντισαν να φτιάξουν ένα ευέλικτο και δημιουργικό μενού το οποίο σε συνδυασμό με εκλεκτές ετικέτες κρασιών ή signature cocktails κάνει το Fluxus post modern cuisine μια εξαιρετική γαστρονομική εμπειρία για κάθε ώρα της ημέρας.
Πτολεμαΐδα
Στην Πτολεμαΐδα η ομάδα πίσω από το νέο μπεργκεράδικο Hero Burgers στάθηκε πραγματικά πολύ άτυχη γιατί ενώ είχε προγραμματίσει το ξεκίνημά της την άνοιξη χρειάστηκε να το αναβάλει μέχρι το καλοκαίρι. Στη συνέχεια το κατάστημα έκλεισε για το καλοκαίρι, άνοιξε και πάλι τον Σεπτέμβριο αλλά για δεύτερη φορά η προσπάθεια διεκόπη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων και του τοπικού lock down στα μέσα Οκτωβρίου.
Πάτρα
Στην πελοποννησιακή πόλη οι ρυθμοί δημιουργίας νέων καταστημάτων μέχρι και πριν το δεύτερο lockdown ήταν ιδιαίτερα είναι υψηλοί.
Σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Πάτρας και σε ένα επιβλητικό διατηρητέο κτήριο, ο επιχειρηματίας Κώστας Τρίγγος και ο σεφ Δημήτρης Μαρδάκης (του εστιατορίου Zurbaran στο Κολωνάκι, του Cavo Tagoo στη Μύκονο) δημιούργησαν μέσα στο καλοκαίρι το Τhurios, το νέο casual dining εστιατόριο της πόλης. Επικοινωνήσαμε με τον πρώτο ο οποίος μας ενημέρωσε για τη νέα αυτή είσοδο στην πατρινή εστίαση η οποία στο μικρό διάστημα από την έναρξη λειτουργίας έχει κάνει εντύπωση κι έχει αποσπάσει θετικά σχόλια. « Το εστιατόριο Θούριος είναι μια μοντέρνα κουζίνα, μεσογειακή στη βάση της. Ασχολούμαι χρόνια με τα καταστήματα εστίασης, ενώ ο σεφ έχει μεγάλη εμπειρία σε κορυφαία εστιατόρια. Ήμουν για ένα χρόνο στον Καναδά, ο συνεταίρος μου εργαζόταν στην Αθήνα και κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κάνουμε στην Πάτρα αυτό που ξέραμε και οι δύο καλύτερα» μας εξηγεί ο επιχειρηματίας του Thurios. Και συμπληρώνει: « Υπάρχει δυναμική αυτή τη στιγμή στην Πάτρα, με δεδομένη την κατάσταση συνολικά στην εστίαση. Για όσο το επιτρέπει ο καιρός η δυναμική αυτή θα συνεχίζεται».
Στην Πάτρα ξεκίνησε τη λειτουργία του και το εστιατόριο Boy Bun το οποίο ειδικεύεται στην ασιατική κουζίνα προσφέροντας bao buns, σούσι και κοκτέιλ.
Νέα Σμύρνη: κάτι τρέχει…
Αν και δεν είχε ποτέ τη φήμη ‘γαστρονομικού’ προορισμού, η Νέα Σμύρνη υποδέχεται πλέον όλο και περισσότερα νέα καταστήματα τα οποία προσπαθούν να επωφεληθούν από τη μεγάλη κεντρική πλατεία της στην οποία συρρέουν επισκέπτες από αρκετούς γειτονικούς δήμους και από τη γειτνίασή της με νότια προάστια όπως το Παλαιό Φάληρο.
Στην Άνω Νέα Σμύρνη ξεκίνησε τη λειτουργία του το εστιατόριο De Michelle το οποίο τρέχουν πλέον μέλη της τρίτης γενιάς της οικογένειας. Το εστιατόριο την άνοιξη του 2020, έκλεισε λόγω πανδημίας και ξεκίνησε και πάλι το καλοκαίρι προσφέροντας μεζέδες κι εκλεκτά πιάτα αλλά χωρίς της συνοδεία μουσικής όπως γινόταν τα Σαββατοκύριακα πριν την υγειονομική κρίση.
Στο κέντρο της πόλης ένα νέο εστιατόριο μεξικανικής κουζίνας το Pueblo Chido έκανε την εμφάνισή του στη θέση ενός ιστορικού καφενείου που λειτουργούσε επί δεκαετίες. Με εντυπωσιακή διακόσμηση που παραπέμπει στην μεξικανική παράδοση και ιδιαίτερο κατάλογο, το εστιατόριο διεκδικεί μια θέση στον έθνικ γαλαξία των εστιατορίων στα νότια προάστια.
Πάνω στη διάσημη πλατεία της πόλης ξεκίνησε το εστιατόριό του ο νεαρός σεφ Χρήστος Γλωσσίδης, δεύτερος νικητής του Master Chef. Πρόκειται για το μικροσκοπικό Lagom το οποίο προσφέρει πιάτα ζυμαρικών και σαλάτες, ένα σύγχρονο pasta bar όπως χαρακτηρίζονται τα συγκεκριμένα καταστήματα. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο μέσω delivery και take away ενώ σύντομα θα τοποθετήσει καθίσματα στην πλατεία εφόσον το επιτρέπει ο καιρός.