Η Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη ζει στην Ιταλία και ασχολείται με τον γαστρονομικό πολιτισμό ενώ μαγειρεύει κι η ίδια. Παράλληλα αρθρογραφεί σε κορυφαία ελληνικά περιοδικά (Γαστρονόμος), καθώς και σε κλαδικά έντυπα όπως το δικό μας Dairy News. Είχε την ευγενή καλοσύνη να μας παραχωρήσει την παρακάτω συνταγή της.
Ριζότο με κολοκύθι και σαφράνι
ΥΛΙΚΑ
- 320 γρ. ρύζι Carnaroli, Vialone Nano ή μια καλή καρολίνα
- 4 μέτρια κολοκυθάκια
- 2 σακουλάκια σαφράνι
- Άνθη κολοκυθιού: δύο ψιλοκομμένα στο ριζότο μετά το μαγείρεμα, τα άλλα δύο τηγανητά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ετοίμασα έναν καλό ζωμό κρέατος τουλάχιστον 700 γρ. με ένα κομμάτι βοδινό, ένα κόκαλο και λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλινο, ντομάτα).
- Το σαφράνι, τους στήμονες τους άφησα να μουλιάσουν σε ένα φλιτζάνι με ζωμό.
- Χρησιμοποίησα τέσσερα κολοκυθάκια, τα έκοψα κυβάκια και τα σοτάρισα για λίγα λεπτά σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι.
- Μετά σοτάρισα και το ρύζι, στη συνέχεια πρόσθεσα σταδιακά τον ζωμό (μια κουτάλα ζωμός, όταν απορροφηθεί προσθέτω πάλι) ανακατεύοντας. Ο ζωμός είναι σε κατσαρολάκι δίπλα σε αναμμένο μάτι πάντα ζεστός!
- Μετά από 10 λεπτά πρόσθεσα και το ζωμό με το σαφράνι και συνέχισα την διαδικασία. Το ριζότο στα 20 με 25 λεπτά είναι έτοιμο.
- Σβήνω τη φωτιά και στο τέλος στη φάση της mantecatura (κρεμοποίηση) προσθέτω μια δυο χούφτες παρμεζάνα, ένα δυο άνθη ψιλοκομμένα ωμά, λίγο λάδι ή βούτυρο (εδώ χρησιμοποίησα μόνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο) και ανακατεύω.
- Το αφήνω να σταθεί τρία λεπτά και το σερβίρω με ένα άνθος τηγανιτό και φρεσκοκομμένο πιπέρι. Φυσικά όποιος θέλει προσθέτει τριμμένη παρμεζάνα.