Βαριές απώλειες για τα ξενοδοχεία της Αθήνας

700 εκατ. ευρώ χάθηκαν το 2020 σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών

Παρουσιάστηκαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που πραγματοποιεί η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού σε συνεργασία με την GBR Consulting και αφορά στα εν λειτουργία ξενοδοχεία- μέλη της ΕΞΑ-ΑΑ (περίπου 350) από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο 2020. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν οτι οι απώλειες των αθηναϊκών ξενοδοχείων το 2020 ανέρχονται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ- είναι χαρακτηριστικό οτι τον Δεκέμβριο του 2020, το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο κατέγραψε ιστορικό χαμηλό πέφτοντας στα 7,68 ευρώ…

 

Στην ψηφιακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων συμμετείχαν η Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, ο Ευγένιος Βασιλικός γενικός γραμματέας, ο Στέφαν Μέρκενχοφ της GBR Consulting, που ήταν υπεύθυνος της έρευνας και ο εκδότης του Tornos News  Γιάννης Γιαννακάκης, που ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% των τουριστών, που ήρθαν το 2020 στην Αθήνα, επέλεξαν την ελληνική πρωτεύουσα γιατί την θεώρησαν ασφαλή προορισμό. Είναι σημαντικό οτι τόσο οι Έλληνες όσο και οι αλλοδαποί επισκέπτες, δήλωσαν ότι ένιωσαν πολύ ασφαλείς στο ξενοδοχείο διαμονής τους, μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα ο δεύτερος κύριος λόγος μετά τους αρχαιολογικούς χώρους και τον πολιτισμό της πόλης για την επιλογή της Αθήνας από τους ξένους τουρίστες ήταν για το 2020 η ασφάλεια όσο αφορά την πανδημία του κορωνοϊού η οποία εκείνο το διάστημα ήταν ιδιαίτερα έντονη σε άλλους τουριστικούς προορισμούς.

Πάντως από καθαρά οικονομική άποψη η εικόνα είναι ιδιαίτερα αρνητική καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας  της GBR Consulting για την Ένωση Ξενοδόχων, η πρωτεύουσα το 2020  κατέγραψε πληρότητα 19,7% όταν αντίστοιχα το 2019 η πληρότητα ήταν στο 77,5%.

Στην ίδια τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι του κλάδου περιέγραψαν με μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση καθώς, σύμφωνα με τον Ευγ. Βασιλικό δεν υπάρχουν προς το παρόν κρατήσεις για τα Αθηναϊκά ξενοδοχεία ενώ και στον Αργοσαρωνικό, που παραδοσιακά συνδέεται τουριστικά με την Αθήνα, η εικόνα είναι πολύ θολή αυτή τη στιγμή.

You might also like