ΕΟΣ Σάμου: Τρεις Άθικτοι Οίνοι για την εστίαση

Κορυφαία κρασιά για την αγορά της μαζικής εστίασης και των wine bar.

Η νέα σειρά κρασιών που μόλις κυκλοφόρησε από τον ΕΟΣ Σάμου Σάμου ονομάζεται «Άθικτοι Οίνοι». Πρόκειται για ξηρά λευκά κρασιά της ποικιλίας μοσχάτο Σάμου, με επιλεγμένα σταφύλια από συγκεκριμένους αμπελώνες του νησιού που καλλιεργούνται βιολογικά. Παράλληλα, η οινοποιητική φιλοσοφία που τα διέπει είναι εκείνη της ‘ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης’, δίχως δηλαδή την προσθήκη οινολογικών ουσιών και δίχως κολλάρισμα ή φιλτράρισμα κατά την εμφιάλωση.

 

Τα ‘φυσικά κρασιά’

Η λέξη «άθικτος» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θιγγάνω», που σημαίνει ακουμπώ ελαφρά. Οι Άθικτοι Οίνοι του ΕΟΣ Σάμου είναι κρασιά που ενσαρκώνουν την πεμπτουσία της φιλοσοφίας των οίνων ήπιας οινοποίησης ή, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, ‘φυσικά κρασιά’.

Ο σχεδιασμός και η κυκλοφορία των συγκεκριμένων οίνων εντάσσεται σε μία γενικότερη στρατηγική επικαιροποίησης και αναδιάρθρωσης της προϊοντικής γκάμας του ΕΟΣ Σάμου, με απώτερο στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού και, φυσικά, την αύξηση του εισοδήματος των αμπελουργών-μελών του.

Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για τα γλυκά κρασιά που παράγει από την ποικιλία μοσχάτο λευκό η προέλευση της οποίας, στο εξωτερικό, αποδίδεται στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε πειράματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τους οινολόγους του Συνεταιρισμού, διαφαίνεται πως η συγκεκριμένη ποικιλία, εκτός από εξαιρετικά γλυκά κρασιά, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες να δώσει και ιδιαιτέρως πολύπλοκα, ξηρά κρασιά, όπως είναι η σειρά των Άθικτων Οίνων.

Άθικτος Οίνος ‘Ερημίτης’: Από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 600 μέτρα.

 

Δημιουργώντας υπεραξία

Η δημιουργία των κρασιών αυτών, και άλλων που θα ακολουθήσουν, συμβάλλει στη δεδηλωμένη επιθυμία της διοίκησης του Συνεταιρισμού να ωθήσει τους αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου προς τη βιολογική γεωργία και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου σταφυλιού μέσα από την ανάδειξη των διαφόρων αμπελότοπων (τερουάρ) του νησιού, με στόχο τη διαμόρφωση υπεραξίας που θα εξασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη.

Για τη δημιουργία των Άθικτων Οίνων ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, σε συνεργασία με Γάλλους και Έλληνες ειδικούς, σχεδίασε και διαμόρφωσε εκ του μηδενός ένα μικρό οινοποιείο που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο Μαλαγάρι Σάμου. Το οινοποιείο αυτό είναι εξοπλισμένο με διαφορετικού τύπου μηχανήματα και δεξαμενές, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που απαιτεί η οινοποίηση των εν λόγω οίνων.

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Ιδρύθηκε το 1934 μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών του νησιού. Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της οινικής παραγωγής του νησιού. Σήμερα, στο Συνεταιριστικό σχήμα συμμετέχουν 2.200 φυσικά μέλη.

Οι Άθικτοι Οίνοι 

Άθικτος Οίνος ‘Βουνίτης’: Προέρχεται από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα 1.100 μ. υψόμετρο στην κορυφή του όρους Καρβούνη πάνω από τα χωριά Βουρλιώτες και Πάνδροσο, στη θέση Ξεπαγιασμένο. Είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση. Κατά την οινοποίηση έγινε μακράς διάρκειας εκχύλιση και 12μηνη ωρίμαση σε δεξαμενή και βαρέλι.

Άθικτος Οίνος ‘Προφήτης’: Προέρχεται από έναν προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας στη θέση Παλιάμπελα του χωριού Παγώνδας, σε υψόμετρο 450 μ. Είναι ένα κρασί σαγηνευτικό, ιδιαίτερα αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου, γεύση κομψή, μαλακή και στρογγυλή. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές και όπως οι υπόλοιποι Άθικτοι Οίνοι εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος, ακολλάριστος και δίχως προσθήκη θειώδους.

Άθικτος Οίνος ‘Ερημίτης’: Προέρχεται από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας στη θέση Βασιλοχώραφα Υδρούσσας, σε υψόμετρο 600 μ. Είναι ένα κρασί έντονα αρωματικό, εκφραστικό, ορυκτώδες, γήινο και βουκολικό, με νότες ιωδιούχες και με διάρκεια επίγευσης που εντυπωσιάζει. Ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες.

Τίτος Φραντζής, εμπορικός διευθυντής, ΕΟΣ Σάμου

Με δεδομένο ότι η σειρά Άθικτοι Οίνοι προορίζεται για την υψηλή εστίαση και τους εξειδικευμένους χώρους οινικής κατανάλωσης το Grill απευθύνθηκε στον Τίτο Φραντζή, εμπορικό διευθυντή του ΕΟΣ Σάμου, ζητώντας του πληροφορίες για τη νέα σειρά και τον τρόπο προώθησή της.

 «Κάνουμε μια νέα προσπάθεια, ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, για να δημιουργήσουμε τη σειρά φυσικών κρασιών Άθικτοι Οίνοι. Απευθυνόμαστε στα wine bar και τα εστιατόρια, απευθυνόμαστε σε ειδικό κοινό. Δεν έχουν καμία σχέση με τα συμβατικά κρασιά που γνωρίζουμε. Είναι μια ‘φρέσκια’ προσπάθεια αυτή, ξεκινάμε τώρα και την τοποθέτηση των προϊόντων στην αγορά έχει αναλάβει η εταιρία Ελληνικά Κελάρια. Όσο αφορά την τοπική αγορά, τα εστιατόρια στηρίζουν τον συνεταιρισμό και σε κάθε εστιατόριο της Σάμου ο πελάτης μπορεί να βρει 6-7 κωδικούς μας.

Η εστίαση στη Σάμο πηγαίνει πολύ καλά αυτό το διάστημα, το νησί δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα κρουσμάτων.  Ο ΕΟΣ Σάμου είναι πλεονασματικός κι όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το γεγονός για συνεταιρισμό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κι αποτελεί εξαίρεση. Παράλληλα είμαστε εξαγωγική εταιρεία καθώς το 60% της παραγωγής εξάγεται. Το Samos Grand Cru, εξάγεται σχεδόν εξολοκλήρου, κυρίως στη Γαλλία, όπως επίσης σε Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ελβετία. Είναι ένας τύπος γλυκού κρασιού το οποίο όμως πίνεται και στο τραπέζι, ως συνοδευτικό γευμάτων».

You might also like