Μούντριχας- Παρασκευόπουλος μιλούν στο Grill

Δύο κορυφαίοι οινοποιοί σχολιάζουν τις εξελίξεις στο χώρο του ελληνικού κρασιού

Δύο κορυφαίοι Έλληνες οινοποιοί οι οποίοι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην αναγέννηση και τη διεθνοποίηση της ελληνικής οινοποιητικής βιομηχανίας κι έχουν τεκμηριωμένη άποψη για όσα συμβαίνουν στον κλάδο τους σχολιάζουν στο Grill τις εξελίξεις στο χώρο της αμπελουργίας και της εμφιάλωσης.

 

Απόστολος Μούντριχας

Ο Απόστολος Μούντριχας γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Μύτικα Ευβοίας. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε να οινοποιεί Syrah το 2000. Είναι ο πρώτος που φύτεψε την διεθνή ποικιλία Sauvignon Blanc στην Εύβοια.  Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 αναβίωσε την αρχαία ερυθρή Ευβοϊκή ποικιλία Μαυροκουντούρα. Το 2012 γοητευμένος από την μοναδικότητα της ποικιλίας Ασύρτικο, οινοποίησε την πρώτη του Σαντορίνη Αβαντίς.

Grill | Τι σημαίνει για σας το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού;

Απόστολος Μούντριχας | Για το κρασί η εστίαση είναι ο ‘ζωτικός της χώρος’, οπότε δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι. Ο Έλληνας πίνει εμφιαλωμένο κρασί, ο τουρίστας που επισκέπτεται την πατρίδα μας είναι υψηλού επιπέδου κα πίνει εμφιαλωμένο κρασί, οπότε για μας αυτή η περίοδος είναι μια ‘ανάσα’.

Τι ‘αποτύπωμα΄ άφησε η πανδημία στο ελληνικό κρασί;

Η αγορά του κρασιού υπέστη σημαντικές απώλειες σε αντίθεση με άλλους κλάδους τροφίμων/ ποτών που δεν υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Ο φυσικός χώρος του κρασιού είναι το εστιατόριο και με την εστίαση κλειστή, ήταν φυσικό να καταγραφούν απώλειες που φτάνουν το 30%.

Ο ΣΕΟ στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανέδειξε μια σειρά προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου. Συμμερίζεστε κι εσείς αυτή την ανησυχία;

Έχουμε πολλά προβλήματα, ο μικρός κλήρος για παράδειγμα που αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου είναι, πράγματι, ένα πολύ σοβαρό αν και άγνωστο στο ευρύ κοινό πρόβλημα. Είναι κρίμα να μας κρατάνε πίσω τα προβλήματα αυτά διότι το ελληνικό κρασί έχει κάνει έναν άθλο τα τελευταία χρόνια.  Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και η στήριξη που θα έπρεπε να υπάρχει από το κράτος, δυστυχώς δεν υπάρχει.

Τι θα θέλατε να γίνει; Σας ενδιαφέρει το νέο σχέδιο προώθησης του ελληνικού κρασιού;

Υπάρχουν 1.200 ελληνικά οινοποιεία που δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους, αγώνας που ξεκινάει από τον πρωτογενή τομέα που έχει τόσο ανάγκη η χώρα μας. Χρειάζεται υπομονή. Χρειάζεται πίστη στο προϊόν αυτό που παράγουμε και πρέπει κάποια στιγμή να μας πιστέψει και η ελληνική πολιτεία. Άλλωστε, τι χαρακτηρίζει την Ελλάδα; Το ελαιόλαδό της, το κρασί της, η θάλασσα.

Απόστολος Μούντριχας: «Πρέπει κάποτε να μας πιστέψει η ελληνική πολιτεία».

 


Γιάννης Παρασκευόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, συνέχισε σπουδάζοντας οινολογία στο Μπορντό στη Γαλλία, εργάστηκε για πέντε χρόνια στην εταιρία Μπουτάρη και στη συνέχεια δημιούργησε την Γαία Οινοποιητική με οινοποιεία στη Σαντορίνη και την Νεμέα. Εδώ και μια δεκαετία περίπου ασχολείται και με την ζυθοποιία μέσω της εταιρίας Santorini Brewing Company.

Grill | Ο ΣΕΟ έθεσε πρόσφατα την ατζέντα των προβλημάτων του αμπελοοινικού κλάδου ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε και τις σημαντικές επιτυχίες των Ελλήνων οινοποιών στο εξωτερικό. Υπάρχει μια διττή εικόνα στον κλάδο, έτσι δεν είναι;

Γιάννης Παρασκευόπουλος | Κάποια από τα προβλήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Σύνδεσμος είναι πάγια και συνδέονται με τη δομή της ελληνικής κοινωνίας. Για παράδειγμα: η κατάτμηση των αμπελώνων είναι ένα βαρίδι, μια τροχοπέδη αν θέλετε, κάτι που δεν επιτρέπει την υγιή ανάπτυξη του κλάδου.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός παράγοντας;

Γιατί η ανάπτυξη του κλάδου στηρίζεται σε οινοποιεία που έχουν κι αξιοποιούν τους αμπελώνες τους, άρα να μπορούν να επενδύουν σε εκτάσεις. Αυτό είναι κάτι που ως κλάδος δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε…

Με τις εξαγωγές ποια είναι η εικόνα που διαμορφώνεται;

Έχουμε κάνει συγκλονιστικά βήματα ως κλάδος στις εξαγωγές! Κι αυτό επειδή κινηθήκαμε συντεταγμένα. Αυτό που έγινε στην Αμερική, αυτή η αύξηση των εξαγωγών και η αύξηση της μέσης τιμής φιάλης, είναι ένα μεγάλο παράδειγμα. Βεβαίως έγινε και με τη στήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά πρωτίστως, η διείσδυση στην αμερικανική αγορά έγινε, πριν τα προγράμματα αυτά, από τις επενδύσεις που έκαναν κάποια ελληνικά οινοποιεία, στοχευμένα και έξυπνα. Με αποτέλεσμα να επηρεάσουν την πιο σημαντική εξαγωγική αγορά του κόσμου. Τα προγράμματα δουλεύουν αλλά ειδικά στην Αμερική, η δράση του ελληνικού κρασιού πραγματοποιήθηκε με ιδιωτικούς πόρους των εταιριών. Το πετυχημένο πείραμα της Αμερικής, το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλες αγορές- στόχους.

Βγαίνουμε από την πανδημία, άνοιξε η εστίαση και ο τουρισμός. Τι βλέπετε από εδώ και στο εξής;

Είμαι πάντα αισιόδοξος αλλά μην ξεχνάτε ότι δεν ήταν μόνο η πανδημία. Υπήρξε πριν η οικονομική κρίση η οποία επηρέασε πολύ την εστίαση καθώς το 60% της κατανάλωσης του εμφιαλωμένου κρασιού γίνεται στην αγορά horeca. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό και μιλάω για τον όγκο- σε αξία ίσως να είναι μεγαλύτερο. Υποφέραμε πολύ από την οικονομική κρίση, υποφέραμε στη συνέχεια από την πανδημία και ελπίζω να μην υποφέρουμε από εδώ και στο εξής λόγω των εξελίξεων στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Το γεγονός ότι ο κλάδος μας κατάφερε να περάσει τις δύο αυτές κρίσεις σχεδόν αλώβητος – με την έννοια ότι δεν έκλεισαν οινοποιεία, για κάποιους λόγους πλήθυναν- δείχνει την εικόνα της ευρωστίας του κλάδου. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την μετά τον Covid-19 έλευση της κανονικότητας, όποια μορφή κι αν λάβει αυτή η κανονικότητα.

Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής χτυπούν και τον κλάδος σας. Ο κ. Βογιατζής ανέφερε  ότι ‘δεν υπάρχουν μπουκάλια να εμφιαλώσουμε’ το τελευταίο διάστημα. Τι γνώμη έχετε;

Τα μπουκάλια είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, συνδέεται με την ενέργεια αλλά θα το έχουμε μπροστά μας για πολλά χρόνια και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως κλάδος στη σωστή στιγμή. Πράγματι, όμως, αν με ρωτήσετε ποιο θα είναι το κοστολόγιό μου για το 2022 δεν μπορώ να σας απαντήσω. Δεν υπάρχει κάτι σταθερό. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει μάλιστα και στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους οινοποιούς. Ο μεγαλύτερος Έλληνας ετικετοποιός αυτή τη στιγμή θα σας πει ότι το μείζον πρόβλημά του είναι ότι δεν υπάρχει. Και για να παραφράσω κάποιον πολύ γνωστό, επιτρέψτε μου να πως ότι ορισμένες φορές ‘χρήματα υπάρχουν- πρώτη ύλη δεν υπάρχει’!

Γιάννης Παρασκευόπουλος: «Δεν ξέρω ποιο θα είναι το κοστολόγιό μου για το 2022».

 

You might also like