Ολοκληρώθηκε το 19ο Συνέδριο του CEUCO

Καλύτερο ευρωπαϊκό εστιατόριο αναδείχθηκε 'Τ' Αλώνι' από την Λευκάδα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 19ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO στην πόλη Dijon της Γαλλίας στις 14-15-16 Οκτωβρίου 2022. Η ελληνική αποστολή επέστρεψε με δύο σημαντικές διακρίσεις: την ανάδειξη του εστιατορίου Τ’ Αλώνι από την Λευκάδα ως το καλύτερο της Ευρώπης και τη βράβευση  του Βασίλη Μπέκα, αρχιμάγειρα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας ως του σεφ της χρονιάς.

 

Η Διπλωματία της Ελληνικής Γαστρονομίας ήταν το σημείο αναφοράς στο 19ο Συνέδριο του CEUCO, μια διοργάνωση στην οποία η χώρα μας παρουσίασε μεγάλη ποικιλία προϊόντων Ελλάδος, που δημιούργησαν οι Αρχιμάγειρες του Acropolis Chef’s Club of Attica.

Τα προϊόντα και τα εδέσματα παρουσιάστηκαν  στο περίπτερο της ελληνικής αποστολής το οποίο επισκέφθηκαν για να δοκιμάσουν τα εκθέματά του πάνω από 600 σύνεδροι, επισκέπτες και καλεσμένοι της CEUCO. Δοκίμασαν, μεταξύ άλλων, γύρο, κεμπάπ, σουβλάκι, ελαιόλαδο, τραχανά, γλυκά κουταλιού, φακές, ρεβίθια, φασόλια, ελιές, γραβιέρες, φέτα, κρασιά, χυλοπίτες, ρίγανη, πίτες κ.ά.

Ο Κωνσταντίνος Μουζάκης, αντιπρόεδρος του CEUCO, στο περίπτερο της ελληνικής αποστολής.

 

Προβληματισμοί για την αγορά

Στο συνέδριο της CEUCO καταγράφηκαν οι προβληματισμοί της διεθνούς γαστρονομικής κοινότητας καθώς και οι εύλογες απορίες των επαγγελματιών  για τις αυξήσεις  στα προϊόντα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης ακούστηκαν σκέψεις για την ποιότητα, την ποικιλία και την προώθηση του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού της Ευρώπης και ιδιαίτερα για την απλή, βιολογική, ανάγκη των τουριστών για το που θα γευματίσουν σωστά και ποιοτικά, όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο Πρόεδρος της CEUCO Carlos Martin Cosme.

Ο σεφ Θεόδωρος Βουκελάτος από το εστιατόριο Τ’ Αλώνι με το βραβείο του CEUCO ανάμεσα στους Carlos Martin Cosme (αριστερά) και Κωνσταντίνο Μουζάκη (δεξιά).

 

Ο Αντιπρόεδρος του CEUCO Κωνσταντίνος Μουζάκης στην ομιλία του τόνισε οτι οι βασικοί τρόποι για να μυηθεί ο σύγχρονος πολίτης στη γαστρονομική  κουλτούρα και την οινική παράδοση των χωρών της Ευρώπης είναι οι ίδιες οι γεύσεις της Ευρώπης, όπως επίσης η διατήρηση και προώθηση των ιστορικών, πολιτιστικών και ποιοτικών διαστάσεων της τοπικής γαστρονομίας. Έτσι, σύμφωνα με τον Κ. Μουζάκη, θα ενθαρρυνθεί η οικονομική ανάπτυξη και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Για την άρτια διεξαγωγή του συνεδρίου συνεργάστηκαν, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικού Ιωάννης Χρυσουλάκης, η Πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, και η Αντιδήμαρχος Πειραιά Τουρισμού Αντριάνα Ζαρακέλη.

You might also like