Άρτα: Εστιατόριο- ουζερί ‘Στη Βαγγελιώ’

To Grill αναζητά την γαστρονομική ταυτότητα της Άρτας

Πόλη με πλούσια παράδοση, σημαντικά βυζαντινά μνημεία και σχετική αυτάρκεια σε πρώτες ύλες για τη γαστρονομία, η Άρτα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει σημαντικό ‘αποτύπωμα’ και ευδιάκριτη ταυτότητα στην εστίαση. To Grill βρέθηκε εκεί και συνομίλησε με έναν από τους παλαιότερους επαγγελματίες στην εστίαση της πόλης.

 

Ο  Δημήτρης Κάτσινος

Η Βαγγελιώ Σπαή και ο Δημήτρης Κάτσινος δημιούργησαν το 1992 στην πόλη της Άρτας το πρώτο τους κατάστημα εστίασης, μια πιτσαρία με ξυλόφουρνο η οποία δούλεψε για πολλά χρόνια με επιτυχία, εισάγοντας τους Αρτινούς στην ιταλική κουζίνα. Το 2013 το ζεύγος αποφάσισε να δημιουργήσει στον ίδιο χώρο ένα εστιατόριο-ουζερί ελληνικής κουζίνας το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Στην επέτειο των 30 χρόνων από την πρώτη του δραστηριοποίηση στον χώρο της εστίασης, ο Δημήτρης Κάτσινος αφοπλιστικά ειλικρινής και έντονα σκεπτικιστής για το μέλλον της εστίασης στην ηπειρώτικη πόλη των περίπου 30.000 κατοίκων, μας παραχώρησε μια συνέντευξη στη μικρή, δροσερή αυλή του όμορφου εστιατορίου του το οποίο βρίσκεται στην οδό Γριμπόβου 17, στο κέντρο της πόλης.

Μια πρώην πιτσαρία, μετατράπηκε πριν από 10 χρόνια σε ένα όμορφο εστιατόριο- ουζερί στο οποίο κυριαρχεί η ελληνική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.

 

Grill | Θα ήθελα να μου είπε πως πάνε τα πράγματα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Δημήτρης Κάτσινος | Δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα αυτό το διάστημα. Το καλοκαίρι η αγορά της Άρτας υποχωρεί, το χειμώνα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Ήταν δύσκολη φαντάζομαι και η περίοδος της πανδημίας;

Ταλαιπωρηθήκαμε πολύ από την πανδημία, ήμασταν κλειστοί για πολλούς μήνες διότι από την εποχή που αλλάξαμε από πιτσαρία σε ουζερί δεν έχουμε delivery.

Πως είναι η εστιατορική Άρτα;

Η κατάσταση στην εστίαση δεν είναι ιδιαίτερα καλή στην πόλη μας. Κυριαρχεί το σουβλάκι, ενώ τα εστιατόρια στα οποία ο κόσμος κάθεται κι απολαμβάνει το φαγητό του είναι πλέον λιγοστά.  Ο κόσμος έχει δυστυχώς συνηθίσει να μένει σπίτι του και να παραγγέλνει εκεί φαγητό, ενώ το εισόδημά του έχει περιοριστεί αισθητά, επομένως οι έξοδοί του για φαγητό έχουν μειωθεί. Με όσα χρήματα που απομένουν, προτιμάει να πραγματοποιεί κάποιες …αποδράσεις από την πόλη οι οποίες κοστίζουν στην εστίαση.

Τι εννοείτε;

Από την πόλη μας είναι πολύ εύκολο, σε περίπου μισή ώρα, να βρεθείτε στη θάλασσα από τη μια πλευρά και στο βουνό από την άλλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του κόσμου να φεύγει τα Σαββατοκύριακα, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι  και η πόλη να αδειάζει.

Επομένως δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μια γαστρονομική ταυτότητα’ όπως άλλες πόλεις της περιφέρειας.

Μέσα στην Άρτα υπάρχουν πολύ λίγα εστιατόρια, τα πράγματα είναι καλύτερα έξω από την πόλη όπου υπάρχουν ορισμένες ταβέρνες. Αλλά με την κλασική, γαστρονομική άποψη, όχι, η Άρτα δεν έχει τον αριθμό των εστιατορίων που θα έπρεπε. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σημαντικός αριθμός καταστημάτων καφέ στην Άρτα προσφέρουν πλέον στους πελάτες κάποια πιάτα.


‘Στη Βαγγελιώ’ είχαμε τη ευκαιρία να απολαύσουμε ένα υπέροχο ηπειρώτικο μενού στο οποίο περιλαμβάνονταν αρκετές πίτες, κότσι χοιρινό με πιλάφι, γιουβέτσι προβατίνα προβατίνας ενώ μετά γεύμα μα προσφέρθηκε γλυκό λεμόνι φτιαγμένο από τα άνθη της λεμονιάς που υπάρχει στην μικρή αυλή του εστιατορίου.

Ποια είναι η θέση των τοπικών προϊόντων στα καταστήματα της πόλης;

Ευτυχώς τα εστιατόρια δουλεύουμε με τοπικά προϊόντα. Έχουμε δικά μας αρνιά, έχουμε συνεταιρισμό που παράγει εκπληκτικά κοτόπουλα, δεν μας λείπει τίποτα.

Υπήρξε στο παρελθόν κάποια κίνηση για την αναβάθμιση της παρουσίας των εστιατορίων και για την ανάπτυξη ίσως μιας ‘γαστρονομικής ταυτότητας’ στην πόλη;

Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Έγινε πράγματι στο παρελθόν μια κίνηση από τη δημοτική αρχή σε συνεργασία με λέσχες γαστρονομίας.

Μετά από 30 χρόνια, πώς αποτιμάτε την πορεία σας στην εστίαση;

Δεν το έχω μετανιώσει για τίποτα, ήταν μια χαρά η ενασχόληση με την εστίαση.

Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Τοπικών Προϊόντων’ στην Άρτα

Αξίζει να αναφέρουμε πως μερικούς μήνες μετά την επίσκεψή μας στην Λάρισα, ο Δήμος της Ηπειρώτικης πόλης διοργάνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου μια εκδήλωση για την προβολή της τοπικής γαστρονομίας  και των προϊόντων της ευρύτερης περιοχής. Γεύσεις και αρώματα από τις παραδοσιακές συνταγές και τα τοπικά προϊόντα της Άρτας, παρουσίασαν live στο κοινό οι κορυφαίοι βραβευμένοι σεφ και συγκεκριμένα ο σεφ με αστέρι Michelin Νίκος Φωτιάδης, ο γνωστός σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης και ο σεφ Θανάσης Τάσσος. Αλλά και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι σπουδαστές του ΙΕΚ Μαγειρικής, είχαν μαγειρέψει συνταγές βασισμένες στα τοπικά προϊόντα. Ενώ οι σεφ μέλη της Chef’s Brigade Greece, η οποία ιδρύθηκε με σκοπό την συμβολή τους στην διατήρηση της τοπικής γαστρονομικής κουλτούρας, μοιράστηκαν τα μυστικά τους με το κοινό, όπου παρακολουθούσε την live μαγειρική τους.

Οι σεφ Νίκος Φωτιάδης (δεξιά) και Γιάννης Μπαξεβάνης (αριστερά) μαγειρεύουν στην Άρτα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ‘Φεστιβάλ Γαστρονομίας & Τοπικών Προϊόντων’. Φωτο: arta2day.gr.
You might also like