Kapelis: Σακούλες συσκευασίας κενού & θάλαμοι κενού

Ακόμα πιο προηγμένα υλικά συσκευασίας

Τα τελευταία χρόνια, η συσκευασία τροφίμων αποτελεί έναν από τους κορυφαίους πυλώνες της οικονομίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διασφάλιση της ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων κατά τη μεταφορά τους ή και την αποθήκευσή τους  επιτυγχάνεται μέσω της συσκευασίας τους.
Κείμενο: Γιώργος Ζέρβας*. Φωτογραφίες: Kapelis Packaging

 

Ανατρέχοντας στα αρχαία χρόνια, τα τρόφιμα αποθηκεύονταν και μεταφέρονταν σε φύλλα δέντρων. Με την πάροδο των χρόνων, η εξέλιξη της τεχνολογίας και επιστήμης οδήγησε στην εύρεση και την ανάπτυξη νέων, όλο και πιο προηγμένων, υλικών συσκευασίας, τα οποία σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας εποχής στην συσκευασία τροφίμων. Τα πιο διαδεδομένα και ευρέως χρησιμοποιούμενα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στην συσκευασία τροφίμων είναι τα πλαστικά. Συγκεκριμένα, σκεύη, φιλμ συσκευασίας, σακούλες συσκευασίας είναι μερικά παραδείγματα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο,  με το καθένα από αυτά να έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδιότητες.

Οι απαιτήσεις και η χρήση της κατάλληλης συσκευασίας εξαρτάται καθαρά από το ίδιο το προϊόν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε κατηγορία τρόφιμου απαιτεί τη δική της συσκευασία, η οποία πρέπει να συμμορφώνεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και σαφώς να είναι κατάλληλη για άμεση επαφή με τα τρόφιμα.

Σακούλες κενού

Ένα από τα πιο γνωστά υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι οι σακούλες κενού (vacuum) (φωτογραφία 1) και οι σακούλες κενού συρρίκνωσης (shrink –vacuum) (φωτογραφία 2).  Στην απλούστερη μορφή του, πρόκειται για ένα πολυστρωματικό υλικό συσκευασίας. Αποτελούνται, δηλαδή, από πολυαμίδιο και πολυαιθυλένιο, ή αλλιώς κατά την εμπορική τους ονομασία σακούλες ΡΑ/ΡΕ,  στις οποίες γίνεται διαδικασία εξαγωγής αέρα γύρω από το προϊόν και στην συνέχεια πραγματοποιείται η σφράγιση της συσκευασίας εντός ενός κατάλληλου θαλάμου κενού.

Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύεται το τρόφιμο από την οξείδωση, την αλλοίωση και τις επιμολύνσεις, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μειώνεται ο όγκος της συσκευασίας. Χρησιμοποιούνται κυρίως στην συσκευασία κρέατος, τυριού, ψαριού, ιατρικών προϊόντων καθώς και σε πολλές άλλες βιομηχανίες.

Φωτογραφία 1: Οι σακούλες κενού είναι ένα από τα πιο γνωστά υλικά συσκευασίας

 

Φωτογραφία 2: Οι σακούλες κενού συρρίκνωσης είναι ένα από τα πιο γνωστά υλικά συσκευασίας

 

Τα χαρακτηριστικά τους ποικίλλουν, καθώς διατίθενται σακούλες κενού μιας ή τριών κολλήσεων, με πιέτα, ακόμα και ανάγλυφες (για εξωτερικό κενό). Συμπληρωματικά, μπορούν να συνδυαστούν με πλήθος προαιρετικών δυνατοτήτων: εγκοπή εύκολου ανοίγματος, eurohole κ.λπ.

Για πιο εξειδικευμένες εφαρμογές, υπάρχουν διαθέσιμες θερμοάντοχες (boilable) σακούλες κενού για παστερίωση/ αποστείρωση/ sous vide, σακούλες κατάλληλες για κατάψυξη και σακούλες με υψηλή φραγή αερίων. (φωτογραφία 3)

Φωτογραφία 3: Θερμοάντοχη (boilable) σακούλα κενού για παστερίωση/ αποστείρωση/ sous vide

 

Τόσο οι σακούλες κενού, όσο και οι σακούλες κενού-συρρίκνωσης, εκτός από διάφανες, μπορούν να είναι και έγχρωμες σε στάνταρ χρώματα (όπως λευκό, κόκκινο κ.λπ.). Επίσης, είναι εφικτή η δυνατότητα κατά παραγγελία εκτύπωσης υψηλής ποιότητας.

Ο παράγοντας ‘περιβάλλον’

Τα τελευταία χρόνια, η επιτακτική ανάγκη για υλικά συσκευασίας φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα έχει οδηγήσει, επίσης, στην ανάπτυξη ακόμα πιο προηγμένων υλικών συσκευασίας. Μια τέτοια κατηγορία είναι και οι ανακυκλώσιμες σακούλες κενού. Είναι μια κατηγορία, όπου οι σακούλες αποτελούνται από ένα μονοστρωματικό μίγμα πολυολεφινών με στρώση EVOH, είναι πλήρως ανακυκλώσιμες, κατάλληλες για τροποποιημένη ατμόσφαιρα αλλά και παστερίωση, πάντοτε πιστοποιημένης καταλληλότητας για επαφή με τρόφιμα. (φωτογραφία 4)

Φωτογραφία 4: Σακούλα από ένα μονοστρωματικό μίγμα πολυολεφινών με στρώση EVOH

 

Σημαντικός αρωγός επίτευξης όλων των παραπάνω, αποτελούν τα μηχανήματα vacuum (κενού), τα οποία εξυπηρετούν μια ποικιλία προϊόντων, με πλεονεκτήματα, όπως η προστασία και αύξηση της διάρκειας ζωής των τροφίμων. Πρόκειται για μηχανήματα υψηλής ποιότητας, 100% ανοξείδωτα, ενώ πολλά μοντέλα διαθέτουν και τη δυνατότητα τροποποιημένης ατμόσφαιρας (MAP).

Στρατηγικός εταίρος της εταιρείας είναι η Boss-Vacuum, ο γερμανικός οίκος κατασκευής θαλάμων κενού, μηχανών σταθερά υψηλής ποιότητας. Είτε πρόκειται για μικρές επιτραπέζιες «καμπάνες», είτε για τροχήλατες μηχανές, είτε για διπλούς θαλάμους αυξημένης παραγωγικότητας, είτε για μεγάλες σύνθετες κατασκευές, η ποιότητα κατασκευής και υλικών θα είναι πάντα η ίδια. Όλες οι μηχανές της Boss-Vacuum φέρουν αξιόπιστες αντλίες κενού BUSCH και χαρακτηρίζονται από υψηλής ποιότητας ασφαλείς κολλήσεις. (φωτογραφία ανοίγματος)

Επιπρόσθετα, κατά παραγγελία (αναλόγως μοντέλου και διάστασης), μπορούν να έχουν επιπλέον δυνατότητες, όπως ισχυρότερες αντλίες κενού, λειτουργία τροποποιημένης ατμόσφαιρας με έγχυση αερίων (MAP), πλάκες ένθεσης για μείωση όγκου του θαλάμου, δεύτερη μπάρα κόλλησης, μπάρα κόλλησης/ κοπής, ήπια επαναφορά ατμοσφαιρικού αέρα (soft air), πρόγραμμα αποφυγής βρασμού, κ.λπ.

‘Εργαλείο για μια ζωή’

Όσοι πελάτες της Kapelis Packaging έχουν προμηθευτεί μηχανή της Boss-Vacuum είναι απολύτως ικανοποιημένοι και συχνά τη συστήνουν και σε άλλους επαγγελματίες. Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, συνέβη το εξής πρόσφατο περιστατικό: Πελάτης μας είχε προμηθευτεί στο παρελθόν έναν επιτραπέζιο θάλαμο κενού της συγκεκριμένης εταιρείας και χρειαζόταν επιδιόρθωση του μετασχηματιστή. Το ταμπελάκι της μηχανής έγραφε “Made in Western Germany” (κατασκευασμένο στην Δυτική Γερμανία), επρόκειτο, δηλαδή, για μια μηχανή γηραιότερη των 30 ετών. Μετά τις σχετικές εργασίες, η μηχανή επεστράφη στον πελάτη 100% λειτουργική για πολλά χρόνια ακόμη!

Εάν επιθυμείτε μια μηχανή κενού που να είναι ‘εργαλείο για μια ζωή’, η Kapelis packaging προτείνει ανεπιφύλακτα τους ανοξείδωτους θαλάμους κενού της Boss-Vacuum. Πέρα από τις πολλές δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν, πρόκειται για μηχανές αρίστης ποιότητας σε πολύ ελκυστική τιμή.

Kapelis Packaging

  • Διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων συσκευασίας (υλικά και μηχανές) από επιλεγμένους διεθνείς οίκους κατασκευής τόσο απλών, όσο και πιο προηγμένων για διάφορες χρήσεις, ενώ ειδικεύεται στην συσκευασία κενού επί μακρά σειρά ετών
  • Τα υψηλά στάνταρ ασφάλειας, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO καθώς και η πιστοποιημένη καταλληλότητα επαφής των υλικών με τρόφιμα, καθιστούν τις σακούλες συσκευασίας ικανές να καλύψουν τις εκάστοτε ανάγκες με στόχο την επιτυχημένη παρουσίαση, τη διασφάλιση της διατηρησιμότητας του προϊόντος και της υγείας των καταναλωτών.

*   Ο Γιώργος Ζέρβας είναι Materials Science Engineer κι εργάζεται στο Project Development Department της Kapelis Packaging 

You might also like