El Hermano Gordo: Αυθεντική pupuseria στην Αθήνα
Pupuseria ονομάζονται τα μαγαζιά που ειδικεύονται και σερβίρουν τις pupusas στο Ελ Σαλβαδόρ. Pupusa είναι το βασικό street food του Ελ Σαλβαδόρ, όπως μας εξηγεί ο Ιωάννης Δημητρίου, σεφ και ιδιοκτήτης του πρώτου καταστήματος ελ σαλβαδοριανής κουζίνας στην Ελλάδα.
Το El Hermano Gordo (στα ελληνικό ‘Ο χοντρός αδερφός’), έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό να διαδώσει, σε όσους το επισκέπτονται, την κουλτούρα και την εικόνα μιας αυθεντικής pupuseria του Ελ Σαλβαδόρ.
Pupusas, το εθνικό πιάτο του Ελ Σαλβαδόρ…
Είναι τηγανίτες καλαμποκιού, γεμισμένες με διάφορα υλικά όπως τυρί, λαχανικά και κάποια πρωτεΐνη, κρέας δηλαδή, σε μορφή pulled, σιγομαγειρεμένο, μέχρι να γίνει shredded (τρίμμα). «Εμείς έχουμε και μια vegan εκδοχή με μανιτάρι, καθώς πλέον είναι πολύ δημοφιλείς και οι vegan επιλογές» μας λέει ο Ι. Δημητρίου.
Αυτή η ζύμη καλαμποκιού είναι κάτι μεταξύ ζύμης και χυλού, ζυμώνεται από 100% καλαμπόκι, άρα είναι gluten free και γεμίζεται με τα υλικά που αναφέραμε παραπάνω. Αφού ψηθεί στο πλατώ, δημιουργείται μια flat τηγανίτα, που μοιάζει με παχιά τορτίγια, με τραγανή υφή απέξω. Τα pupusas σερβίρονται παραδοσιακά με cortido. Μια σαλάτα από ξινολάχανο, λάχανο δηλαδή σε μηλόξυδο, μαζί με καρότο, λίγη πιπεριά χαλαπένιο, που πικλάρεται και γίνεται ουσιαστικά fermented.
Στο πιάτο αυτό υπάρχει ως συνοδευτικό μια κόκκινη σάλτσα ντομάτας με πιπεριά, κρεμμύδι και σκόρδο, μια «φρέσκια σάλτσα» στα καθ’ ημάς. Παραδοσιακά οι τηγανίτες τρώγονται συνδυαστικά. Σε μια μπουκιά δηλαδή συνδυάζει κάποιος ένα κομμάτι pupusa, μαζί με την σαλάτα και την σάλτσα.
Βιώσιμες τιμές, με προσωπικό κόστος!
«Σίγουρα οι ανατιμήσεις τιμών στις πρώτες ύλες και στα τρόφιμα έχουν γίνει αισθητές από όλους, εστιάτορες και μη. Εμείς στοχεύουμε σε καλύτερη διαχείριση των πρώτων υλών, προσπάθεια εύρεσης προμηθευτών που είναι πιο ανταγωνιστικοί στις τιμές τους, χωρίς να κάνουμε έκπτωση στην ποιότητά μας. Προσπαθούμε γενικά να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ευέλικτοι, με χαμηλές τιμές, γιατί μια δυσκολία την αντιμετωπίζουμε όλοι, δεν είναι μόνο θέμα των επιχειρήσεων, όλοι δυσκολεύονται…» μας λέει ο σεφ- ιδιοκτήτης του El Hermano Gordo.
Ο Ιωάννης Δημητρίου αναφέρθηκε επίσης και στις εφαρμογές online delivery, τις οποίες χαρακτηρίζει μονόδρομο πλέον για μια επιχείρηση. «Μπορεί να συνοδεύονται από αρκετά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες και διευκολύνσεις, στις οποίες δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθει ένας επιχειρηματίας, απασχολώντας ο ίδιος δικό του προσωπικό. Είναι εύχρηστες, έχουν ταχύτητα και εγγύτητα, προσφέροντας κι ένα είδος διαφήμισης, αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού τις χρησιμοποιεί».
Παγκόσμιες επιλογές
Ο Ιωάννης Δημητρίου μαγειρεύει και ταξιδεύει για πάνω από 15 χρόνια, έχοντας επισκεφθεί πάνω από 50 χώρες, του έχει ξεφύγει όμως η …Αυστραλία, όπως μας λέει.
Έκανε σταθερά την διαδρομή Ελ Σαλβαδόρ – Λος Άντζελες, δουλεύοντας σε εμπορικά πλοία, οπότε κάθε μια εβδομάδα ήταν στο Ελ Σαλβαδόρ για κάποιες ημέρες και έτσι έχτισε σχέσεις με ανθρώπους, ασχολήθηκε με την κουζίνα τους και γνώρισε την κουλτούρα και τη φιλοσοφία τους.
Αρχικά, στον ίδιο χώρο στεγαζόταν το Chomolungma, το πρώτο θιβετιανό street food της Αθήνας, ενώ τώρα στην θέση του θα βρείτε το El Hermano Gordo. Ένα καινούργιο προτζεκτ pop up κουζίνας, ως συνέχεια της γαστρονομικής περιέργειας και ανάγκης του Ιωάννη Δημητρίου να προσφέρει κάθε φορά στην Αθήνα και στον κόσμο της μια συναρπαστική ethnic κουζίνα.