Δημήτρης Κολιμάτσης: «Το ελληνικό κρασί έχει μέλλον»
Το Grill συζητάει με τον παραγωγό οίνου κι αποσταγμάτων από τον Ωρωπό
Ο Δημήτρης Κολιμάτσης είναι οινοποιός δεύτερης γενιάς και κατάγεται από τον Ωρωπό. Η Οινοποιία Κολιμάτση μετρά πάνω από 50 χρόνια στον χώρο της οινοποιίας, αφού λειτουργούσε ήδη από το 1971 ως σταφυλοπιεστήριο (πατητήρι), υπό την επίβλεψη του πατέρα του.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου
Ο Δημήτρης Κολιμάτσης καλλιεργεί ο ίδιος έναν αμπελώνα 30 στρεμμάτων από το 2003, ενώ πρόσφατα μπήκε και στον χώρο τη απόσταξης. Κατά τη συζήτησή μας στο πλαίσιο της Meat & Grill Days 2022 μάς μίλησε για το οινοποιείο του, μάς εξήγησε πώς βλέπει το ελληνικό κρασί και την πορεία του, πόσο σημαντικό θεωρεί το marketing και μας εκμυστηρεύεται, επίσης, και κάποια μυστικά της επιτυχίας του.

Grill | Κύριε Κολιμάτση, μιλήστε μας για τα κρασιά που παρουσιάζετε…
Δημήτρης Κολιμάτσης | Διαθέτουμε ποικιλίες, όπως σαββατιανό, ροδίτη Ωρωπού, τον ροζέ που τον λένε και ‘ροδίτη αλεπού’, γκρενά ρουζ, ασύρτικο και λίγο μοσχοφίλερο. Τα κρασιά μας τα βρίσκετε σε όλη την ελληνική επικράτεια, κυρίως σε μινιμάρκετ, σουπερμάρκετ κι εστιατόρια, όπως, επίσης, και σε αρκετά νησιά. Ένα μέρος της παραγωγής μας εξάγεται σε Αυστρία, Γερμανία -κυρίως- και Κύπρο, μέσω αντιπροσώπων που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Πρόκειται για γνωριμίες κυρίως από τις εκθέσεις στις οποίες συμμετέχουμε. Βέβαια, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε μια στασιμότητα, αλλά επανήλθαμε σταδιακά. Μεγαλύτερη ζήτηση έχει το σαββατιανό και ο ροδίτης, ποικιλίες των αμπελιών της περιοχής μας, κρασιά ευρείας κατανάλωσης τόσο σε ταβέρνες, όσο και σε εστιατόρια.
Ακούσαμε ότι υπήρξε πρόβλημα φιαλών το τελευταίο διάστημα;
Δυσκολευτήκαμε κάποια στιγμή με τις φιάλες, αλλά όχι σε σημείο να μην βρίσκουμε.
Τι συμβαίνει με τους ελληνικούς αμπελώνες;
Υπάρχει το θέμα των εκριζώσεων στους ελληνικούς αμπελώνες. Αυτό, όμως, που μας δυσκόλεψε πραγματικά και εμάς αλλά και άλλους κλάδους, όπως η ελαιοκομία, ήταν το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού. Επειδή δεν υπήρχε εργατικό δυναμικό, το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν ατρύγητα κάποια αμπέλια ή και να παραταθεί ο τρύγος, ζημιώνοντας την ποιότητα. Το πρόβλημα εντοπίζεται, κυρίως, στις μεγάλες μονάδες και είναι πιο έντονο στην Πελοπόννησο.

Έχει μέλλον το ελληνικό κρασί;
Έχουμε κάποια μειονεκτήματα στον ελληνικό αμπελώνα κι ένα από αυτά είναι η μικρή έκταση των αμπελοτεμαχίων, δηλαδή τα διασκορπισμένα στρέμματα από δω και από κει. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ενιαίοι αμπελώνες. Βέβαια, αυτό μπορεί να έχει ποιοτικά πλεονεκτήματα, αλλά ανεβάζει κατά πολύ το κόστος του προϊόντος, διότι δεν υπάρχει κάτι συγκροτημένο στην καλλιέργεια. Χρειάζεται, όμως, βοήθεια από το κράτος ο ελληνικός αμπελώνας, χρειάζεται οργάνωση για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να βγουν καλά, σωστά και νέα αμπέλια.
Το έδαφος και οι κλιματολογικές συνθήκες που έχουμε στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερες από τα αντίστοιχα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά μας λείπει η κατάλληλη νομοθεσία. Αυτό που παράγουμε εμείς εδώ, σε άλλες χώρες το πετυχαίνουν τεχνητά. Στην Γαλλία, για παράδειγμα, επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης στην εμφιάλωση, διότι δεν μπορούν να πετύχουν αυτό που επιτυγχάνουμε εμείς εδώ με φυσικό τρύγο και στους επιθυμητούς βαθμούς.
Εμείς έχουμε κλίμα και έδαφος, φοβερό για να αναπτυχθεί ένα καλό κρασί από την αρχή μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό θεωρώ ότι το ελληνικό κρασί έχει μέλλον, αρκεί να υπάρχει το μεράκι.

Πιστεύετε ότι χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο marketing;
Σίγουρα, το marketing είναι ένα σημαντικό εργαλείο και έτσι όπως εξελίσσεται από χώρες που έχουν επενδύσει πολλά χρήματα πάνω σε αυτό, είναι κι ένας από τους λόγους που τα κρασιά τους έχουν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα.
Τι να προσέξει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί ή ασχολείται ήδη με την οινοποιία; Υπάρχουν παγίδες;
Δεν υπάρχουν παγίδες. Αυτό που χρειάζεται ο νέος άνθρωπος είναι η επαγγελματική κατάρτιση. Να ασχοληθεί ο νέος με τον πρωτογενή τομέα, με την παραγωγή, με κάτι διαφορετικό. Το μυστικό είναι ένα! Να προστατευθούν οι ελληνικές ποικιλίες, να τους δώσουμε χώρο να αναπνεύσουν. Διότι αυτό που θα βάλεις, αυτό θα βγάλεις. Δεν πρέπει να έχουμε μεσοβέζικες λύσεις στην οινοποιία.
Ποιο από τα κρασιά σας είναι το αγαπημένο σας;
Εμένα μου αρέσει, κυρίως, η μαλαγουζιά αλλά και το μοσχοφίλερο. Η μαλαγουζιά κινδύνεψε να χαθεί. Εμείς την επαναφέραμε. Ήταν κάποτε από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο, παγκόσμιο κρασί, αρχαία ποικιλία με καταγωγή από την ορεινή Ναυπακτία. Τα τελευταία χρονιά, παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη απήχηση και αρέσει πολύ, διότι είναι φρουτώδες κρασί.
Δημήτρης Κολιμάτσης & Οινοποιία Κολιμάτση
- Η Οινοποιία Κολιμάτση βρίσκεται στον Ωρωπό, παρουσιάζοντας μια πορεία πάνω από 50 έτη στον χώρο της οινοποιίας και παραγωγής κρασιού.
- Είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που συνεχίζει την παράδοση και ενισχύει την κουλτούρα και ποιότητα του ελληνικού κρασιού, μέσα από την παραγωγή των κρασιών ‘Κόλιμα’.
- Προς το παρόν, το οινοποιείο λειτουργεί παράλληλα και ως αποσταγματοποιείο, ενώ σύντομα θα γίνει και επισκέψιμο.
- Η Οινοποιία Κολιμάτση εμφιαλώνει περίπου 400 τόνους κρασί τον χρόνο, ενώ πέρυσι πέρασε και στην αποσταγματοποιία.