Στον Πειραιά το συνέδριο του CEUCO το 2024

Ο Δήμος Πειραιά θα φιλοξενήσει το 21ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας 

Με «γεμάτη βαλίτσα» και «ξεχωριστό δώρο» για την προώθηση και προβολή του Δήμου Πειραιά ως διεθνούς γαστρονομικού προορισμού, επέστρεψε η ελληνική αποστολή από το Castellon της Ισπανίας, όπου πραγματοποιήθηκε το 20ο  Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας  (Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques- CEUCO).

 

Σε πανηγυρικό κλίμα, με χαρά, ενθουσιασμό και …συρτάκι η πρόταση της Ελλάδος για την φιλοξενία του επόμενου συνεδρίου του CEUCO – με πόλη διοργάνωσης τον Πειραιά –   επελέγη ομόφωνα από τους συνέδρους ως η πληρέστερη μεταξύ των προτάσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου.


Το 21ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (CEUCO)
θα φιλοξενηθεί τον Νοέμβριο του 2024, στο μεγάλο λιμάνι, με τις εργασίες του να πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στην ελληνική αποστολή μετείχαν: Από την Περιφέρεια Αττικής, η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Κουρή, από τον Δήμο Πειραιά, η Διευθύντρια Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Βάσω Σωτηρίου, ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας & Οινολογίας της CEUCO Κωνσταντίνος Μουζάκης, το επίτιμο μέλος της Λ.Α.Ε.Α. Ακρόπολις Μαρία Ζησούλη, το μέλος του Acropolis Chef’s Club of Attica Νίκος Φιλλιπίδης, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας Γιώργος Κουκλάκης & Δημήτρης Χαλκιάς και πολλοί συνεργάτες.

Η ελληνική παρουσία τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και της Περιφέρειας Αττικής. Η φιλοξενία του Συνεδρίου στο Πειραιά αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 500 συνέδρους και εκπροσώπους από όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας την πόλη ως πρωτοπόρο δύναμη στον τομέα της γαστρονομίας και της οινολογίας.

Στιγμιότυπο από το 20ο  Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας στο Castellon της Ισπανίας. Το 2024 το συνέδριο έρχεται στον Πειραιά!

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, δήλωσε:

«Νιώθω  ιδιαίτερα χαρούμενος που η πρότασή μας για την φιλοξενία του 21ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας, επελέγη μεταξύ 6 χωρών, επιβραβεύοντας την προσπάθειά μας για την ανάδειξη του Πειραιά ως έναν κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό. Η γαστρονομία είναι μια σημαντική πτυχή της πολιτιστικής ταυτότητας και της κουλτούρας του Πειραιά. Επιδίωξή  μας με την παρουσία μας στην Ισπανία ήταν να προβάλλουμε και να αναδείξουμε την πλούσια γαστρονομική παράδοση της πόλης μας, η οποία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στον Πειραιά. Ως Δημοτική Αρχή δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του γαστρονομικού μας πλούτου, τόσο με το καθιερωμένο πλέον γαστρονομικό φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» όσο και με πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τη γαστρονομία της πόλης μας και τις ξεχωριστές γεύσεις που μόνο ο Πειραιάς μπορεί να προσφέρει. Είμαι βέβαιος ότι με τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού αυτού Συνεδρίου τον Νοέμβριο του 2024, η πόλη μας θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη σε τουριστικό επίπεδο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη δυναμική και την εξωστρέφειά της. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην  επιτυχία αυτή για την πόλη μας».

Η ελληνική αποστολή στην Ισπανία. Στο κέντρο της πρώτης σειράς ο Έλληνας αντιπρόεδρος του CEUCO Κωνσταντίνος Μουζάκης (δεξιά) και ο Ισπανός πρόεδρος Carlos Martin Cosme

 

Η Αντιδήμαρχος Εξωστρέφειας, Τουρισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ανδριάνα Ζαρακέλη, τόνισε:

«Το γεγονός ότι η πρότασή μας, επελέγη ομόφωνα ως η καλύτερη και πληρέστερη μεταξύ 6 χωρών, είναι για όλους εμάς στον Δήμο Πειραιά μεγάλη τιμή και επιβράβευση της δουλειάς μας. Παράλληλα, αποτελεί επιβεβαίωση της σημασίας του Πειραιά στον γαστρονομικό χάρτη της Ευρώπης και αναγνώριση του πολιτιστικού πλούτου της πόλης μας.

Το συνέδριο θα προσφέρει την ευκαιρία στον Πειραιά να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομίας και οινολογίας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τον τουρισμό και την οικονομία της περιοχής μας. Είναι, επίσης, μια εξαιρετική ευκαιρία για  όλους τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την ελληνική φιλοξενία, την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας.

Θα εργαστούμε ώστε να έχουμε ένα επιτυχημένο συνέδριο που θα συμβάλει στην περαιτέρω προβολή του Πειραιά και της ελληνικής γαστρονομίας στο διεθνές προσκήνιο. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις», και προσωπικά στον πρόεδρό της Κωνσταντίνο Μουζάκη, για την πολύτιμη στήριξη και βοήθειά του, όπως επίσης και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταύρο Βοϊδονικόλα που στήριξε από την αρχή την προσπάθεια της πόλης μας».


Κεντρική φωτογραφία: Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις & Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας & Οινολογίας  Κωνσταντίνος Μουζάκης παραλαμβάνει την εντολή για τη διοργάνωση του 21ου συνεδρίου του CEUCO στον Πειραιά το φθινόπωρο του 2024 

You might also like