Η Φίλαιος τίμησε 15 ελληνικά εστιατόρια

Για την συμβολή τους στην προβολή και προώθηση του ελαιόλαδου

Πραγματοποιήθηκε  σε αίθουσα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, η τελετή βράβευσης ελληνικών εστιατορίων τα οποία συμβάλλουν στη διάδοση της κουλτούρας χρήσης του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, βραβεία τα οποία θέσπισε κι απένειμε για πρώτη φορά η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου & Ελιάς ‘Φίλαιος’.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε κορυφαία εστιατόρια τα οποία προάγουν τη γαστρονομία του ελαιόλαδου, ενώ ταυτόχρονα στον περιβάλλοντα χώρο παραγωγοί ελαιόλαδου  παρουσίασαν τα προϊόντα τους δίνοντας την ευκαιρία στους καλεσμένους της εκδήλωσης να δοκιμάσουν ολόφρεσκα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα.

Ο Γιώργος Οικονόμου, ταμίας της Λέσχης ‘Φίλαιος’ παρουσιάζει το νέο θεσμό που συνδέει γαστρονομία κι ελαιόλαδο

 

Το ελαιόλαδο δίνει υπεραξία

Το  μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης ‘Φίλαιος’ Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, πιστοποιημένος γευσιγνώστης ελαιόλαδου και συνιδρυτής της Oliverse, μια συμβουλευτική εταιρεία η οποία ασχολείται με την προβολή και την προώθηση της γαστρονομίας του ελαιόλαδου, στον χαιρετισμό του τόνισε πως «το ελαιόλαδο είναι ένα άρτυμα και υπάρχουν πλέον σεφ που χρησιμοποιούν διαφορετικά ελαιόλαδα για την εκτέλεση διαφορετικών συνταγών», σημάδι της υψηλής εξειδίκευσης που έχει ο κλάδος αλλά και της αυξημένης προσοχής που δίνουν οι σύγχρονοι σεφ στην ποιότητα του ελαιόλαδου που χρησιμοποιούν.

Ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου (εστιατόριο Αυλή/ Ρέθυμνο) βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο «Σεφ που προάγει το ελαιόλαδο»

 

Ο Γιώργος Οικονόμου, ταμίας της Λέσχης ‘Φίλαιος’ στην παρέμβασή του τόνισε πως όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν σήμερα ότι «χρειάζονται συνέργιες για να γίνει το ελαιόλαδο ένα μαχητικό συστατικό της γαστρονομίας το οποίο θα βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι και όχι ‘κρυμμένο’ στην κουζίνα».  Όπως επεσήμανε το στέλεχος της ελαιουργικής αγοράς η νομοθεσία για τη μικρή συσκευασία στους χώρους εστίασης μπορεί να ατόνησε λόγω κορωνοϊού και κλειστών καταστημάτων αλλά «επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς η πολιτεία έχει αρχίσει και πάλι να πραγματοποιεί ελέγχους στην αγορά».

Ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου του βραβευμένου εστιατορίου Αυλή από το Ρέθυμνο, ο οποίος στο πέρας της εκδήλωσης βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο «Σεφ που προάγει το ελαιόλαδο», στον χαιρετισμό του τόνισε: «Ασχολούμαι προσωπικά με το ελαιόλαδο από το 2010, ένα ταξίδι με στόχο την προώθηση του ελληνικού ελαιόλαδου και της γαστρονομίας, βοηθώντας παράλληλα τους Έλληνες παραγωγούς. Στις  γευσιγνωσίες που έχουμε διοργανώσει έχουν συμμετάσχει περίπου 45 παραγωγοί. Είναι μια δραστηριότητα η οποία δεν μας αποφέρει κάποιο έξτρα κέρδος αλλά την κάνουμε για την προώθηση του ελαιόλαδου. Νιώθω χαρούμενος που επιτέλους ένας τέτοιος θεσμός ήρθε και στην Ελλάδα».

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Γρηγόρης Αντωνιάδης πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες παραγωγούς ελαιόλαδου και τους βραβευθέντες εστιάτορες. «Ήταν μια πρώτη προσπάθεια η οποία θα έχει συνέχεια γιατί γαστρονομία κι ελαιόλαδο πάνε μαζί. Χωρίς τη γαστρονομία το ελαιόλαδο δεν είναι κάτι- η γαστρονομία μπορεί να προσθέσει αξία στο εθνικό προϊόν και να το προάγει. Σήμερα είναι λίγοι αυτοί που αναγνωρίζουν αυτή τη σχέση, αύριο θα είναι περισσότεροι…».

Ο Γιάννης Γαβαλάς του εστιατορίου Αρακλειά (Ηρακλειά/ Κυκλάδες) που βραβεύτηκε από τη Λέσχη Φίλων Ελαιόλαδου.

Τα βραβευμένα εστιατόρια

 • Ασπασία, στην Μάνη Λακωνίας
 • Μαραθιά, στην Τήνο
 • Βερσαλλίες, στην Καλαμάτα
 • Αυλή, στο Ρέθυμνο
 • Πανηγύρι, στην Σαντορίνη
 • Θυγατέρα, στο Ηράκλειο Κρήτης
 • Πέλαγος, στην Ιεράπετρα
 • Στου Κώστα, στην Καλαμάτα
 • Etrusco, στην Κέρκυρα
 • Το μαγαζάκι που λέγαμε, στα Ιωάννινα
 • Πεσκέσι, στο Ηράκλειο Κρήτης
 • Αρακλειά, στην Ηρακλειά Κυκλάδων
 • Γηραιά Ελιά, στην Χαλκιδική
 • Μάκρης, στην Αθήνα,
 • The Zilles, στην Αθήνα

Στην κεντρική φωτογραφία ο ο Γρηγόρης Αντωνιάδης πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου  ανάμεσα στον Γιώργο Οικονόμου, ταμία της Λέσχης ‘Φίλαιος’ (αριστερά) και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης ‘Φίλαιος’ Παναγιώτη Παπανικολόπουλο.  

You might also like