Καββαθάς: Να γίνουν αξιόχρεες οι επιχειρήσεις εστίασης
Παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΕΣΕ σε ημερίδα για την εστίαση
Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της μαζικής εστίασης εξέφρασε ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ από το βήμα της Ημερίδας «Η εστίαση στη νέα εποχή» του πραγματοποίησε η Ομοσπονδία στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2024, στο Metrpolitan Expo. Κόστη ενέργειας, χρέη από το παρελθόν, περιβαλλοντικές απαιτήσεις και μια σκληρή φορολογική πολιτική ‘βαραίνουν’ τον κλάδο σύμφωνα με τον θεσμικό παράγοντα.
Στον χαιρετισμό του ο Γ. Καββαθάς τόνισε ότι ο κλάδος της επαγγελματικής εστίασης με πολλαπλασιαστή 2,2 (για κάθε 1.000 ευρώ που παράγονται στην εστίαση τζιράρονται περίπου 2.200 ευρώ στην αγορά), συμβάλλει στην ανάκαμψη της χώρας όχι μόνο σε επίπεδο δεικτών (ΦΠΑ, φόροι, ανεργία κ.ά.) αλλά κυρίως στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας.
Ο θεσμικός παράγοντας του βιοτεχνικού κι επαγγελματικού κλάδου ανέφερε ότι η εστίαση αντιμετωπίζει ακανθώδη προβλήματα κι ένα από τα πιο δύσκολα στην επίλυσή τους είναι τα χρέη που βαραίνουν τις πλάτες επιχειρήσεων, τη στιγμή μάλιστα που το συνολικό ιδιωτικό χρέος στη χώρα προσδιορίζεται σε περίπου 250 δισ. ευρώ.
«Δεν είναι αξιόχρεες πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κι εμείς ως Ομοσπονδία προσπαθούμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των επιχειρήσεων που θα είναι το επόμενο διάστημα αξιόχρεες για να μπορέσουν κι αυτές οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση» είπε ο Γιώργος Καββαθάς.
Το δεύτερο πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Γ. Καββαθάς – αποτελούσε άλλωστε ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην Ημερίδα- ήταν το κόστος της ενέργειας με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ να επισημαίνει πως «τα τελευταία δύο χρόνια το λειτουργικό κόστος της εστίασης αυξήθηκε συνολικά κατά 43% και μεγάλο μερίδιο στην αύξηση αυτή είχε το κόστος της ενέργειας».
Ψηφιακή μετάβαση: Ναι μεν, αλλά…
Από τα επίκαιρα θέματα που απασχολούν την εστίαση ο Γ. Καββαθάς επέλεξε να αναφερθεί στο ζήτημα του αιγιαλού (βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει το ζήτημα εν όψη τουριστικής περιόδου) σχολιάζοντας μάλιστα την περίπτωση της Ιεράπετρας όπου εκεί ο κράτος, δια της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, μεθοδεύει αυτό το διάστημα την κατεδάφιση καταστημάτων στη διάσημη παραλία της πόλης, καταστήματα τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι του τοπικού τουριστικού προϊόντος, απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους και δεν έχουν καμία στήριξη απο την πολιτεία μπροστά στην προοπτική κατεδάφισής τους.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ψηφιακής μετάβασης που είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως ο κλάδος δεν είναι αρνητικός, αντίθετα, θεωρεί αναγκαία τη μετάβαση στη νέα εποχή, πλην όμως η μετάβαση αυτή γίνεται αυτή τη στιγμή με πολλά προβλήματα. «Η ψηφιακή μετάβαση γίνεται πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες να μην μπορούν να τη διαχειριστούν» τόνισε ο κ. Καββαθάς.