Η εστίαση ‘φοβάται’ τις τράπεζες

Δυσκολίες στην πρόσβαση σε φθηνό χρήμα έχουν οι επαγγελματίες της κουζίνας- Δύο έρευνες για τη χρηματοδότηση και τα σχόλια του καθηγητή Νίκου Δασκαλάκη

Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πολύ σκεπτικοί όσο αφορά τις δυνατότητες τραπεζικής χρηματοδότησης των επενδύσεών τους και θεωρούν πως τα εμπόδια που θέτει η (τραπεζική) πραγματικότητα είναι μερικές φορές ανυπέρβλητα. Την ίδια στιγμή είναι απολύτως πεπεισμένοι πως υπάρχουν διαθέσιμα τραπεζικά κεφάλαια στα οποία όμως δεν έχουν πρόσβαση.

 

Τα συμπεράσματα μελετών για το ελληνικό επενδυτικό κλίμα και την κατάσταση που διαμορφώνεται αυτό το διάστημα στην αγορά κεφαλαίου στην Ελλάδα παρουσίασε σε εστιάτορες  ο Νίκος Δασκαλάκης επίκουρος καθηγητής  Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η παρουσίαση έγινε κατά την  Ημερίδα «Η εστίαση στη νέα εποχή» του πραγματοποίησε η Ομοσπονδία στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA 2024, στο Metrpolitan Expo.

Τα συμπεράσματα στηρίχθηκαν σε δύο έρευνες που αξιοποίησε ο πανεπιστημιακός, η πρώτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Ελλάδος [ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ] και η δεύτερη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τον Ν. Δασκαλάκη οι επαγγελματίες στην Ελλάδα χρειάζονται μικρά σε μέγεθος  κι εύκολα προσβάσιμα δάνεια της τάξης των 10.000 ευρώ. Το 79,5% των επαγγελματιών απαντούν στη σχετική έρευνα ότι για τις επενδύσεις που πραγματοποίησαν χρησιμοποίησαν ίδια κεφάλαια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης είναι αρκετή.

Το 9,3% των ερωτώμενων χρησιμοποίησε κάποιο από τα διαθέσιμα προγράμματα χρηματοδότησης όπως αυτά του ΕΣΠΑ, το 3,9% χρησιμοποίησε τραπεζικό δανεισμό, το 1,9% χρησιμοποίησε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης (π.χ. venture capital), το 0,8% απευθύνθηκε σε συγγενείς και φίλους ενώ άλλο τρόπο χρησιμοποίησε το 0,4% (ποσοστό 4,3% των ερωτώμενων στη συγκεκριμένη έρευνα δεν απάντησε).

Ο Νίκος Δασκαλάκης επίκουρος καθηγητής  Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο .

 

Ο φόβος της απόρριψης από τις τράπεζες

«Το 3,9% που χρησιμοποιούν τραπεζικό δανεισμό είναι πολύ μικρό ποσοστό. Μακάρι του χρόνου, στη νέα έρευνα, το ποσοστό αυτό να φτάσει στο 5%» είπε στην εισήγησή του ο Ν. Δασκαλάκης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Παντείου συγκεκριμένη πηγή χρηματοδότησης (τα ίδια κεφάλαια) μειώνεται τα τελευταία χρόνια « κι αυτό είναι θετικό διότι αφήνει χώρο για άλλες μορφές χρηματοδότησης, κυρίως από προγράμματα ΕΣΠΑ. Πάντως το ποσοστό του τραπεζικού τομέα στη συνολική χρηματοδότηση είναι σταθερό κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει».

Και οι δύο έρευνες αναδεικνύουν την ‘ψύχρα’ που επικρατεί στο θέμα του τραπεζικού δανεισμού: το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα δεν μειώνεται ενώ, σύμφωνα πάντα με τους ερωτώμενους, τα εμπόδια που ορθώνονται είναι πολλά- η Ελλάδα έχει τη χειρότερη εικόνα στη σχετική έρευνα της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. «Οι Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια τα οποία όμως δεν μπορούν να προσεγγίσουν κι αυτή είναι μοναδική απάντηση στην Ευρώπη!» ανέφερε στην παρουσίασή του ο πανεπιστημιακός καθηγητής.

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι πρώτοι στην απάντηση «Δεν έκανα αίτηση (για τραπεζικό δανεισμό) γιατί θα απορριφθεί», είναι δηλαδή πρώτοι στον «φόβο πιθανής απόρριψης». Ο Ν. Δασκαλάκης ολοκλήρωσε την παρουσίασή του με ένα θετικό στοιχείο: «Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση».

Ο Στέλιος Ηλιάδης, general manager Retail Segments Strategy & Sales της Τράπεζας Πειραιώς στην ημερίδα της ΠΟΕΣΕ.

 

Η πλευρά των τραπεζών

Από την πλευρά του ο Στέλιος Ηλιάδης, general manager Retail Segments Strategy & Sales στην Τράπεζα Πειραιώς αναγνώρισε ότι, πράγματι, υπάρχει αδυναμία λήψης δανείου από αρκετούς επαγγελματίες τόνισε όμως ότι ως τραπεζικός κλάδος «προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτή την κατάσταση». Γι’ αυτό, όπως σχολίασε,  η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει στην εγγυοδοσία για τα δάνεια των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι ένα από τα προγράμματα αυτά είναι η μικροχρηματοδότηση των ΜΜΕ. Όπως ξεκαθάρισε, η Τράπεζα θα συμμετάσχει επίσης σε όλα τα προγράμματα για το Green Transition ενώ θα προσφέρει χρηματοδότηση και για τα προγράμματα ψηφιακής μετάβασης.

Όπως ενημέρωσε τους παριστάμενους ο Στ. Ηλιάδης, το ποσοστό εγκρισιμότητας μεταξύ αυτών που κάνουν αίτηση στην τράπεζα για χρηματοδότηση είναι 70% οπότε πράγματι υπάρχει κάποιος φόβος από την πλευρά των επαγγελματιών. Υπερθεμάτισε όμως της ανάγκης να γίνει από τους επαγγελματίες το πρώτο βήμα χωρίς φόβο.

«Κάντε αίτηση, μην φοβάστε. Οι ελληνικές τράπεζες μετά από μια μακρά εποχή κρίσεων είναι και πάλι σε ισχυρή θέση, με ισχυρή ρευστότητα. Μπορούμε λοιπόν να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη επενδύσεων» είπε ο τραπεζίτης κλείνοντας την τοποθέτησή του.

You might also like