Ολοκληρώθηκε το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας (Conseil Européen des Confréries Enogastronomiques CEUCO), που διεξήχθη το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τις εργασίες του συνεδρίου το οποίο ξεκίνησε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, με το προσυνέδριο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Β.Ε.Π. παρακολούθησαν 210 σύνεδροι.
Ο σκοπός του συνεδρίου, δεν περιορίστηκε μόνο στην προβολή και την προώθηση της γαστρονομίας, αλλά προσπάθησε να απαντήσει σε ερωτήματα που θέτουν το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή και πως αυτά επηρεάζουν τόσο τον τρόπο παραγωγής των γεωργικών προϊόντων όσο και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.
Απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν στις εργασίες του συνεδρίου, αλλά και στην έκθεση γευσιγνωσίας που ακολούθησε στο Φουαγιέ του Θεάτρου, όπου 40 σύλλογοι από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που συμμετείχαν στο συνέδριο, παρουσίασαν τα προϊόντα τους και την οινολογική παράδοση της χώρας τους.
«Πρωταγωνιστές» στην έκθεση ήταν και τα εκλεκτά παραδοσιακά γευστικά δημιουργήματα της πειραιώτικης γαστρονομίας, που παρουσιάστηκαν, προτείνοντας μια ξεχωριστή γευστική «περιήγηση» στη γαστρονομική και οινική παράδοση της πόλης του Πειραιά.
Κατά τη διάρκεια της τελετής των βραβείων, CEUCO AURUM AWARDS 2024 «Europe – Excellence – Enogastronomic», ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τιμήθηκε για το σημαντικό του έργο στην πόλη. Ο κ. Μώραλης παρέλαβε το βραβείο από την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας Carlos Martín Cosme και τον Αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Μουζάκη.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η προσπάθειά μας ως Δημοτική Αρχή, ώστε να αναδείξουμε τον Πειραιά, μεταξύ άλλων και ως ένα σημαντικό ευρωπαϊκό γαστρονομικό προορισμό, αποδίδει καρπούς. Είμαι βέβαιος ότι με τη διοργάνωση του 21ου Συνεδρίου της CEUCO, η πόλη μας θα αποκομίσει πολλαπλά οφέλη σε τουριστικό επίπεδο και όχι μόνο, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη δυναμική και την εξωστρέφεια που επιθυμούμε».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO), ο Ισπανός Carlos Martín Cosme, σε δήλωσή του, σημείωσε: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στον Πειραιά, όπου η διοργάνωση και οι εργασίες του συνεδρίου μας είναι οι καλύτερες. Οι σύνεδροι έμειναν πολύ ευχαριστημένοι με τις πειραιώτικες νοστιμιές, καθώς και με τη φιλοξενία που μας παρείχε η πόλη. Η Ελλάδα είναι από τις καλύτερες χώρες που ξεχωρίζουν για τη γαστρονομική τους κουλτούρα. Οι γαστρονομικές προτάσεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους τόπους από όπου προέρχονται τα προϊόντα, καθώς σε κάθε τόπο, όπως εδώ στη Μεσόγειο, βρίσκεις μοναδικά υλικά. Τα προϊόντα της Μεσογείου εξάλλου είναι τα καλύτερα, όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, όπως είναι το ελαιόλαδο. Για τον λόγο αυτόν, η Μεσογειακή κουζίνα είναι ξεχωριστή και από άποψη της υγιεινής διατροφής».

Ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας «CEUCO» Κωνσταντίνος Μουζάκης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά βρίσκεται η ‘καρδιά’ της ευρωπαϊκής γαστρονομίας και του οίνου και ως Αντιπρόεδρος της CEUCO, με κάνει να νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος, διότι από την πρώτη στιγμή που έχω αναλάβει το «τιμόνι» για την προβολή, την προώθηση και την παρουσίαση της ελληνικής γαστρονομίας έχουμε καταφέρει πολλά. Αυτό δείχνει την τεράστια άνοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη και κατάταξη της γαστρονομίας».

21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO
Το σπουδαίο αυτό συνέδριο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πειραιά, το Destination Piraeus, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις» και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας (CEUCO). Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ και της Περιφέρειας Αττικής.