Mentaleaty Asian Food Therapy: για καλό σκοπό…

Συνέντευξη με τον υπεύθυνο του συνεταιριστικού εστιατορίου Ηλία Ρηγανιά.

Ο Ηλίας Ρηγανιάς, υπεύθυνος του συνεταιριστικού εστιατορίου Mentaleaty Asian Food Therapy στον Κεραμεικό, μας μιλάει για το κοινωνικό αυτό εγχείρημα που εξελίσσεται σε μια υπέροχη γαστρονομική πρόταση και θεωρεί οτι «Οι Έλληνες είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα ψυχικής υγείας».
Συνέντευξη- φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Εδώ και περίπου δύο χρόνια λειτουργεί στον Κεραμικό, στο κέντρο της Αθήνας, ένα ιδιαίτερο εστιατόριο, το οποίο ενώ από τη μια μεριά αποτελεί μια από τις δράσεις ενός κοινωνικού συνεταιρισμού, από την άλλη ‘παίζει’ δυνατά στο χώρο της μαζικής εστίασης με όρους ελεύθερου ανταγωνισμού. Και πετυχαίνει.

Το Grill επισκέφτηκε το συνεταιριστικό εστιατόριο κι αφού γεύτηκε ένα υπέροχο ασιατικό πιάτο και δοκίμασε το μοναδικό στο είδος του παγωτό του Mentaleaty, συζήτησε με τον Ηλία Ρηγανιά για το πώς μπορεί να σταθεί επάξια και πετυχημένα, ένα ‘συνεταιριστικό’ εστιατόριο στη σημερινή Αθήνα.

Το εστιατόριο

Λειτουργούμε από στα τέλη Φεβρουαρίου 2016. Σερβίρουμε ασιατικά πιάτα όπως κινέζικα, ταϊλανδέζικα κ.ά. ενώ κάθε εννεάμηνο ανανεώνουμε και μεγαλώνουμε το μενού μας. Επιλέξαμε έναν τέτοιο τύπο καταστήματος διότι ύστερα από έρευνα στην περιοχή, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε σχετική έλλειψη. Προσφέρουμε φαγητό που ετοιμάζει ο σεφ Ερίκο Ρολάντο από τις Φιλιππίνες  – εκπαιδευτής μάλιστα των εργαζομένων στην κουζίνα. Φροντίσαμε ώστε η σχέση ποιότητας/τιμής να μας κάνει ελκυστικούς στους πελάτες μας.

Φημιζόμαστε για το won ton, ορεκτικό με χειροποίητο φύλλο με τυρί κρέμα και καβούρι. Επίσης καλές κριτικές έχει το ταϊλανδέζικο πιάτο σατάι, δηλαδή κρέας από μοσχάρι ή κοτόπουλο με σάλτσα από φυστικοβούτυρο και γάλα καρύδας. Η προμήθεια των πρώτων υλών είναι ένα καθημερινό “κυνήγι” για εμάς: φρέσκια μαναβική και νωπά ελληνικά κρέατα και κοτόπουλα ελληνικά από προσεκτικά επιλεγμένους συνεργάτες.

Ο Ηλίας Ρηγανιάς συσκευάζει μια παραγγελία για delivery ενώ στο βάθος ο Ερίκο Ρολάντο ετοιμάζει την επόμενη.

 

Ο Κεραμεικός

Ο Κεραμεικός, η γειτονιά μας, έχει ανέβει πάρα πολύ τελευταία. Έχουν ανοίξει πολλά εστιατόρια και καφέ, γεγονός που μας ευχαριστεί, ενώ μας ευνοεί ότι γειτνιάζουμε με το Μετρό. Οι πελάτες μας προέρχονται από όλες τις ηλικίες, τα επαγγέλματα και τις οικονομικές τάξεις. Επειδή ο καλοκαιρινός καιρός κρατά ακόμη έχουμε  ακόμα ανοιχτό τον όμορφο εξωτερικό μας χώρο, αλλά και το χειμώνα η σάλα του καταστήματος φιλοξενεί πολλές παρέες αφού πλέον έχουμε γίνει …φανατικός γευστικός προορισμός.  Τέλος το delivery μας φτάνει τόσο σε χώρους εργασίας όσο και σε σπίτια.  Ενθαρρυντικό γεγονός αποτελεί ότι το πελατολόγιο μας διαρκώς μεγαλώνει και αποτελείται και από εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή. Οι εργαζόμενοι σε αυτές μας αντιμετωπίζουν ως μία υγιεινή συνήθεια και σίγουρα το μαγειρεμένο με ’σπιτικό’ τρόπο φαγητό μας δεν θα τους βαρύνει στη συνέχεια της ημέρας τους.

Δημιουργώντας σχέσεις

Ασφαλώς υπάρχουν ορισμένοι πελάτες οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στο εστιατόριο επειδή γνωρίζουν ότι αποτελεί μια δραστηριότητα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού, έχοντας τη διάθεση να βοηθήσουν με τον τρόπο τους. Εκτιμώ ότι οι Έλληνες είναι πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σήμερα σε σχέση με το παρελθόν στα θέματα ψυχικής υγείας. Το γεγονός όμως ότι παραμένουν πελάτες, οφείλεται κυρίως στην ποιότητα μας. Έχουμε μάλιστα δημιουργήσει και ορισμένες ωραίες μορφές συνεργασίας, όπως με τον πολυχώρο Φάμπρικα που είναι κοντά μας και στον οποίο μπορεί κάποιος να πιει τον καφέ  ή το ποτό του κι αν πεινάσει να παραγγείλει κάποια πιάτα από το μενού μας τα οποία θα απολαύσει στη Φάμπρικα. Τέλος σερβίρουμε παγωτορολά μία μορφή ρολών παγωτού από την Ταϋλάνδη.

Ηλίας Ρηγανιάς

Έχει σπουδάσει στη Σχολή Διοίκησης Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας, ενώ παράλληλα εργάστηκε σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Εδώ και 3,5 χρόνια είναι συνεταιριστής και εργαζόμενος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) «Αθηνά Ελπίς», ο οποίος έχει αναλάβει ήδη από το 2012 την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε δημόσια κτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Αθήνα Ελπίς συνεταιρίζονται και εργάζονται ισότιμα άτομα με  ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Από το Συνεταιρισμό Αθηνά Ελπίς δημιουργήθηκε το “Act cafe” εντός της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άκτιος» στην Αγία Παρασκευή, ενώ, στη συνέχεια, ο Συνεταιρισμός προχώρησε στο νέο εγχείρημα του Mentaleaty Asian Food Therapy, υπεύθυνος για τη λειτουργία του οποίου είναι σήμερα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 12ο τεύχος του περιοδικού Grill, Οκτώβριος 2012. Mentaleaty Asian Food Therapy: Μεγάλου Αλεξάνδρου 114 (Κεραμεικός). Ανοιχτά: 1:00 μ.μ.–12:00 π.μ. Τηλέφωνο: 21 3040 5430.

You might also like