Ένα Δίκτυο για όλες τις εκλεκτές ελληνικές γεύσεις

Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας του προγράμματος CLLD/LEADER.

Με σχέδιο και όραμα για την ελληνική γαστρονομία το «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» προωθεί τον τουρισμό, τη γαστρονομία και την αγροδιατροφική παραγωγή, ελπίζοντας ότι αυτή η, ούτως ή άλλως στενή, σχέση των τριών παραπάνω πυλώνων, θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

 

Δυναμικό και πολλά υποσχόμενο το «Δίκτυο Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» πραγματοποίησε στο πέρας της φετινής τουριστικής περιόδου τη γενική συνέλευσή του προκειμένου να αποτιμήσει τις μέχρι σήμερα ενέργειες και για να σχεδιάσει τις επόμενες.

Η προσπάθεια με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» είχε ξεκινήσει το 2011 από το ομώνυμο Σχέδιο Διατοπικής Συνεργασίας, το οποίο σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LEADER 2007-1013.

Η δημιουργία του «Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων» ήταν το σοβαρό επίτευγμα του έργου. Το Δίκτυο θα συντονίσει τις δράσεις στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020 μέσω του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές ΙΙ» του προγράμματος CLLD/LEADER.

Η δύναμη του Δικτύου βασίζεται στην εκπροσώπηση μεγάλου μέρους της χώρας μέσα από την ευρύτητα της μετοχικής του σύνθεσης, η οποία αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει 56 Δήμους, 21 Αναπτυξιακές εταιρείες και τρεις πανεπιστημιακούς/ εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Στη γενική συνέλευση την παρουσίαση των πεπραγμένων έκαναν ο Πρόεδρος του Δικτύου Γιώργος Λαζουράς, Δήμαρχος Καλαβρύτων και ο Διαχειριστής του Δικτύου Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα. Απολογισμό δράσεων αλλά και παρουσίαση βασικών στοιχείων του σχεδιασμού της επόμενης περιόδου έκανε ο project manager και επιστημονικός συνεργάτης του Δικτύου Σωτήρης Μπόλης.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των πεπραγμένων του Δικτύου Δήμων των Εκλεκτών Ελληνικών Γεύσεων»

 

Άξονες έργου

Τα βασικά σημεία που παρουσιάστηκαν από τους εισηγητές και επικροτήθηκαν από το σώμα της Γ.Σ., απαντούσαν στην ανάγκη να μπορέσει το Δίκτυο να χτίσει και να διατηρήσει έναν ουσιαστικό ρόλο στο γαστρονομικό γίγνεσθαι των περιοχών και της χώρας και ήταν:

  • η επικέντρωση στο «δέσιμο» των μελών του Δικτύου,
  • η δημιουργία «οδηγού υλοποίησης», μεθοδολογίας και κατευθύνσεων άμεσης οργάνωσης των δράσεων του Δικτύου και των περιοχών-μελών του, εν όψει του προγράμματος CLLD/LEADER,
  • η δημιουργία ενός ζωντανού δικτύου επιλεγμένων επιχειρήσεων παραγωγής, μεταποίησης, γαστρονομίας και τουρισμού, με στόχο την έμπρακτη υποστήριξη της «καλής» ελληνικής γαστρονομίας.

Εισηγήσεις περί branding και marketing τόπων έκαναν οι προσκεκλημένοι καθηγητές Κλεάνθης Συρακούλης (ΤΕΙ Θεσσαλίας) και Θεόδωρος Μεταξάς (Παν. Θεσσαλίας).

Το σώμα ενέκρινε την ως τώρα δράση του Δικτύου, καταγράφοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες υλοποίησης του σχεδιασμού λόγω αφ’ ενός της οικονομικής συγκυρίας και της διαφαινόμενης αδυναμίας πολλών φορέων να ανταποκριθούν στον φιλόδοξο σχεδιασμό και να ακολουθήσουν σε πλήρη ταχύτητα, αφ’ εταίρου της μεγάλης ευρύτητας των δράσεων που περιλαμβάνει το σχέδιο του Δικτύου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα αρκετά που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και χρηματοδοτείται, όπως και τα προηγούμενα, από κοινοτικούς πόρους. Το μεγάλο στοίχημα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι να μπορέσει να υλοποιήσει δράσεις που θα αποκτήσουν συνέχεια στο χρόνο και να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του και μετά το πέρας της κοινοτικής χρηματοδότησης.


Στην κεντρική φωτογραφία: Γιορτή της «Καραγκούνικης πίτας» στο Μασχολούρι, η οποία οργανώθηκε από τον Μορφωτικό ενός χωριού με πλούσιες ιστορικές και λαογραφικές παραδόσεις και εντάσσεται στο Διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» του LEADER στο οποίο συμμετέχει η Αναπτυξιακή Καρδίτσας.

You might also like