Burger King: Σήμερα στην Αγγλία το νέο μπέργκερ χωρίς κρέας
Περιορισμένες αντιδράσεις από μερίδα των βίγκαν για τον τρόπο μαγειρέματος
Η αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνική αλυσίδα Burger King λάνσαρε σήμερα το πρώτο φυτικό μπέργκερ στην αγορά της Αγγλίας αλλά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μπέργκερ θα μαγειρεύεται στις υπάρχουσες κουζίνες της εταιρείας έχει δημιουργήσει αρνητικές αντιδράσεις στους κύκλους των βίγκαν οι οποίοι κάνουν λόγο για πιθανές ‘επιμολύνσεις’.
Σύμφωνα με τη διαφήμιση της εταιρείας για την προβολή του νέου προϊόντος της, το νέο The Rebel Whopper περιέχει μαρούλι, κρεμμύδια, ντομάτα, πίλκες και σάλτσα μαγιονέζα σε μπολάκι (εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης). Το φυτικό μπέργκερ το παράγει η μεγάλη ολλανδική εταιρεία Vegetarian Butcher με έδρα τη Χάγη.
Για σήμερα 6/1/2020 και για αύριο το μπέργκερ θα είναι διαθέσιμο μόνο σε όσους έχουν κάνει προ-παραγγελία με χρήση διαδικτυακής εφαρμογής ενώ από την Τετάρτη θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα καταστήματα της εταιρείας σε όλο το νησί. Το λανσάρισμα του νέου προϊόντος ήταν μια ‘δέσμευση’ της εταιρείας προς την βίγκαν κοινότητα η οποία πίεζε εδώ και αρκετό καιρό την πολυεθνική να εντάξει στο μενού της εναλλακτικές επιλογές για όσους δεν τρώνε ζωικά προϊόντα. Η Burger King ακολουθεί έτσι όλες τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες της μαζικής εστίασης που έχουν εντάξει στο μενού τους φυτικά μπέργκερ.
Υπάρχουν όμως και οι πρώτες αντιδράσεις οι οποίες εστιάζονται στο γεγονός ότι το προϊόν συνοδεύεται με μια μη- βίγκαν σάλτσα μαγιονέζας καθώς η εταιρεία δεν έχει προβλέψει να σερβίρεται με σχετική βίγκαν σάλτσα, καθώς επίσης και το γεγονός ότι το μπέργκερ αυτό θα μαγειρεύεται στις ίδιες κουζίνες που χρησιμοποιούνται και για τα κλασικά προϊόντα της Burger King από κρέας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια από τις πλέον δυναμικές οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων και του βίγκαν χώρου, η PETA, καλεί τα μέλη της και γενικότερα τους βίγκαν να μην επιμένουν σε τέτοια ζητήματα. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει συγκεκριμένα: «Συνιστούμε στους βίγκαν να μην επιμένουν σε τέτοια θέματα, όπως το ξεχωριστό μαγείρεμα των φυτικών προϊόντων από τα ζωικά προϊόντα διότι μια τέτοια επιμονή δεν βοηθάει ιδιαίτερα την προσπάθειά μας υπέρ των ζώων και το μόνο που κάνει είναι να αποτρέπει τους εστιάτορες από να προσφέρουν βίγκαν επιλογές- κι αυτό είναι κάτι που δεν ωφελεί τα ζώα».