Μύκονος: Επαγγελματίες απαντούν στα αρνητικά δημοσιεύματα

Θέλουν, ισχυρίζονται, να παραμείνουν πρότυπο τουριστικού προορισμού

Το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης & Εστίασης Μυκόνου (ΣΕΔΕΜ)  έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή στην οποία προσπαθεί να εξωραΐσει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της κατάφωρης παραβίασης των μέτρων προστασίας και των πρωτοκόλλων λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

 

«Η Ελλάδα, η Χώρα μας διέρχεται μία πρωτοφανή περίοδο κρίσης που επηρεάζει την καθημερινότητα όλων μας και επηρεάζεται από παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει κανείς, πόσω μάλλον μεμονωμένοι επιχειρηματίες, όσο και αν αυτοί είναι ευαισθητοποιημένοι στα θέματα του κλάδου τους.

Ο τουρισμός είναι ο τομέας κλειδί για την βιωσιμότητα της οικονομίας και αυτή η πρώτη εβδομάδα μετάβασης σε ένα πιο ελεύθερο καθεστώς κανόνων λειτουργίας ήταν για όλους μας ένα μεγάλο τεστ.

Στην Μύκονο, διαχρονικά έχουμε μάθει να λειτουργούμε με συγκεκριμένες αρχές και αξίες, πρώτη εκ των οποίων είναι ο σεβασμός στους επισκέπτες μας, στους εργαζόμενους και στο νησί μας. Πολλώ δε μάλλον, σε θέματα που αφορούν την δημόσια υγεία, την υγεία όλων μας, την υγεία των παιδιών μας και των γονιών μας.

Παραμένουμε ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, γιατί έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε αγαστά με τις κυβερνήσεις και τις αρχές του τόπου μας.Ταυτόχρονα, πρωτοπορούμε γιατί συνθέτουμε τάσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στο εξωτερικό και τις προσαρμόζουμε σε ένα μοναδικό ελληνικό-μυκονιάτικο παράδειγμα.

Κάποιες φορές, είναι ανθρώπινο να μην πετυχαίνουμε απόλυτα και ο αιφνιδιασμός είναι μέσα στη ζωή. Εμείς είμαστε πρώτοι αυτοί που θέλουμε, κάθε επισκέπτης που έρχεται στο νησί μας, να αισθάνεται ασφαλής αυτός, η οικογένειά του και οι φίλοι του. Θέλουμε, και τις περισσότερες φορές πετυχαίνουμε, να λειτουργούμε ως ένα καλό “παράδειγμα” για τον τουρισμό στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε και κρίσεις.

Και σε αυτήν την παγκόσμια κρίση, θα είμαστε συνεργάτες της ελληνικής κυβέρνησης και των αρμόδιων φορέων για την προστασία του προϊόντος μας, την ανάπτυξη του τουρισμού και της ευρύτερης οικονομίας μας, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και πριν ακόμα ολοκληρωθεί το τριήμερο, συνεδριάσαμε σε ολομέλεια -δεν έλειψε ούτε ένας από τους συναδέλφους μας- και παρουσία του Δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά, για να κάνουμε τον απολογισμό μας και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων μας.

Οι αποφάσεις που λήφθηκαν

Συζητήσαμε διεξοδικά και καταλήξαμε ομόφωνα να προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες με βάση τέσσερις άξονες:

  1. Να σχεδιάσουμε και να συναποφασίσουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον οποίο θα στηριχθεί η δύσκολη τουριστική περίοδος που έχουμε μπροστά μας,
  2. Να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος συνεργασίας με τους κυβερνητικούς φορείς ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί η πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί,
  3. Να δοθεί προτεραιότητα στο πιο ευαίσθητο κομμάτι που είναι η υγεία, όχι μόνο στον τουριστών αλλά και των εργαζομένων και των κατοίκων του νησιού μας,
  4. Να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς οικονομικές συνέπειες που υπάρχουν για όλες τις επιχειρήσεις εξαιτίας της πανδημίας και να συγκροτήσουμε μία δέσμη θετικών προτάσεων για την έξοδο από την κρίση για τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν μία προσπάθεια προσαρμογής σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες απειλούν την βιωσιμότητα μας, ακόμα και αν το υπόλοιπο της σεζόν συνεχιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Η σκέψη μας, πρέπει και είναι ολιστική, βλέπουμε δηλαδή το σύνολο των επιχειρήσεων όχι μόνο στο νησί αλλά και στην χώρα και θέλουμε άλλη μία φορά να δίνουμε καλά παραδείγματα σε όλους.

Υποδεχόμαστε και φιλοξενούμε κάθε χρόνο πάνω 3 εκατ. επισκέπτες. Συνεισφέρει ένα μικρό νησί των 10.000 κατοίκων στους 4 μήνες της τουριστικής περιόδου το 1,5% του ΑΕΠ της χώρας. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε καμία θέση εργασίας να πάει χαμένη, να μην αφήσουμε την υγεία κανενός απροστάτευτη, αλλά και να μην αφήσουμε τον κλάδο μας έρμαιο σε πειράματα και επικοινωνιακές στοχεύσεις».


Το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης Μυκόνου που εκπροσωπεί 120 επιχειρήσεις και 5.000 εργαζόμενους στο νησί της Μυκόνου.

You might also like