Αργοπορημένη …άνοιξη στην εστίαση

Νέα εστιατόρια ανθίζουν μετά την κρίση

Η επιχειρηματικότητα  είναι δυνατότερη από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που θα συναντήσει μπροστά της και τα νέα εστιατόρια που περιμένουμε στην Αθήνα επιβεβαιώνουν τον κανόνα ξεκινώντας το ταξίδι τους σαν να μην υπήρξε ποτέ η πανδημία, το lockdown και ο φόβος για το τι θα ξημερώσει. Άγνοια κινδύνου; Μάλλον πίστη στη δύναμη του ανθρώπου.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου

 

Ξεκινάμε από το κέντρο της Αθήνας το οποίο δίνει τον τόνο στην εστιατορική αγορά καθώς εκεί η ανάπτυξη νέων καταστημάτων  έχει στο ‘κάδρο’ της την αναμενόμενη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού. Ορισμένα από τα εστιατορικά σχέδια που υλοποιούνται αυτό το διάστημα επρόκειτο να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2020 αλλά η πανδημία τα μετέθεσε χρονικά.

Στο Κολωνάκι ένα επιχειρηματικό δίδυμο, τα αδέλφια Μάριος και Άρης Ντούριος σε συνεργασία με τον σεφ Χρήστο Γλωσσίδη (ο οποίος σχεδιάζει το μενού και στα μακαρονάδικα Lagom), ετοιμάζουν αυτό το διάστημα το νέο εστιατόριο Bao Bae. Όπως το λέει το όνομά του θα σερβίρει bao buns αλλά και κοκτέιλ και απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό. Στον μικρό χώρο του εστιατορίου θα στήνονται οι συνταγές με ψωμάκια που θα παράγονται στο εργαστήριο του καταστήματος.

Λίγο πιο κάτω, στο Σύνταγμα, ένα άλλο επιχειρηματικό δίδυμο, ο Αντρέας και ο Γιώργος Πιτσιλής (γνωστοί από το εστιατόριο- μπαρ Ballthazar), δημιουργούν ένα μεζεδοπωλείο με την επωνυμία ‘Ο Ντόπιος’. Την κουζίνα του νέου εστιατορίου επιμελείται ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας. Φαίνεται πως η μόδα των παλαιού τύπου μεζεδοπωλείων προσαρμοσμένα στο νέο αστικό ύφος έχει ακόμα μέλλον καθώς ήδη είχαν δημιουργηθεί το Σίτιση του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, το Ouzeri By Papaioannou, το Χάι Λάιφ στον Πειραιά κ.ά.

Ακόμα πιο κάτω, αυτή τη φορά πλησίον της Πλατείας Κλαυθμώνος, ξεκίνησε την άνοιξη τη λειτουργία του το νέο Juicy Grill Athens· το δεύτερο κατάστημα μετά το μητρικό στον Χολαργό. Η περιοχή αποτελεί στόχο πολλών επιχειρήσεων εστίασης που θέλουν να εκμεταλλευτούν την τουριστική αγορά (ήδη έχει τοποθετηθεί ο Μπαρμπαδήμος). Στο νέο εταιρικό σχήμα του μπεργκεράδικου μετέχουν οι Λέλος Γεωργόπουλος και Γιώργος Καίσαρης του μπαρ The Clumsies.

Tο νέο Juicy Grill Athens στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Εκτός κέντρου

Η Χαρουπιά στο Χαϊδάρι είναι το νέο εστιατόριο του σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη ο οποίος πρόσφατα πατένταρε μια πίτα από χαρουπάλευρο (λεπτή χειροποίητη λευκή πίτα, ανάλαδη, ψημένη στο σάτζι) και με αυτή δημιουργεί ιδιαίτερα σάντουιτς και …τυλιχτά. Το κατάστημα σερβίρει χαρουπόπιτα με χοιρινό καλαμάκι  από φρέσκο χοιρινό από φάρμα της Λάρισας, σάλτσα φτιαγμένη από κόκκαλα και ντομάτα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανό και πάπρικα. Επίσης χαρουπόπιτα με τηγανητό καλαμαράκι, άσπρο ταραμά, ντομάτα, κρεμμύδι και  δυόσμο. Από τα πιο ενδιαφέροντα νηστίσιμα πιάτα είναι η χαρουπόπιττα με σουβλάκι κολοκυθάκια, αβοκάντο με αμυγδαλόπαστα, ντομάτα κρεμμύδι και κόλιανδρο.

Στη Νέα Σμύρνη η κινητικότητα στην εστίαση συνεχίζει να παραμένει εντυπωσιακή. Το Vissente Comfort Food, το οποίο βρίσκεται πλησίον της κεντρικής πλατείας, είναι ένα νέο ιταλικό εστιατόριο σε μια περιοχή που μέχρι πρόσφατα δεν διέθετε εκπροσώπους της ιταλικής κουζίνας. Το εστιατόριο ξεκίνησε τη λειτουργία του με την επανεκκίνηση της εστίασης.

Το ιταλικό εστιατόριο Vissente στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης

 

Το μπεργκεράδικο Serial Grillers από το Νέο Ηράκλειο αποκτά ένα δεύτερο κατάστημα στην Τραλλέων στο Γαλάτσι, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου.  Η αλυσίδα εστιατορίων  Mailo’s – The Pasta Project προχώρησε στο άνοιγμα ενός ακόμα καταστήματος στο Περιστέρι, επί της Αιμιλίου Βεάκη. Η αλυσίδα ιταλικού φαγητού ξεκίνησε τη δραστηριότητά της μόλις το 2019 και αναπτύσσεται δυναμικά έχοντας θέσει στόχο για το επόμενο διάστημα τη δημιουργία έξι καταστημάτων σε Αθήνα, Χαλάνδρι, Περιστέρι, Νέα Σμύρνη και Κύπρο.

What The Food

Η εταιρεία Warehouse ανέπτυξε πρόσφατα το κατάστημα What The Food στις Τζιτζιφιές το οποίο θα σερβίρει χειροποίητες πίτσες, ζυμαρικά, μπέργκερ, σαλάτες και επιδόρπια. Η Warehouse δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης, του καφέ και του μπαρ και την αποτελούν οι Γιώργος Κανόπουλος (wine expert), Γιώργος Λουκάς (coffee expert), Αναστάσης Ιωάννου(bar expert) και Βασίλης Γεωγλερής (food expert).

Η ομάδα ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια  σε έναν πρώην χώρο εκδόσεων στα Εξάρχεια (Μαυρομιχάλη & Βαλτετσίου γωνία) τον οποίο μετέτρεψε  στο café Warehouse όπου σέρβιρε χαρμάνια της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και του υπόλοιπου κόσμου, 140 ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα οι οποίες συνοδεύουν ένα  γεμάτο μενού.

Τον Απρίλιο 2017 η ομάδα άνοιξε το Warehouse CO2 (Υπερείδου 1, Σύνταγμα) όπου προσφέρει αφρώδη κρασιά από όλο τον κόσμο, speciality καφέ από τη Wisecup, delicatessen προϊόντα, aperitivo cocktail και επιλογές από συνοδευτικά μικρά πιάτα. Τον Νοέμβριο 2018 επεκτάθηκε Πεισίστρατου 4-6, δίπλα στο Πολιτιστικό Πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με το τρίτο εγχείρημα, το Warehouse edge. Στο χώρο αυτό σήμερα ξεκινάει το What The Food το οποίο λειτουργεί με take away και delivery.


Κεντρική φωτογραφία: Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης παρουσίασε εν μέσω πανδημίας το εστιατόριο Χαρούπι και την εντυπωσιακή χαρουπόπιτα ως βάση για τις πολύ ιδιαίτερες συνταγές του.

You might also like