Ματζάρης: Το πικρό τέλος ενός ψητοπωλείου

Συγκλονιστικός αποχαιρετισμός από έναν επαγγελματία που δεν αντέχει άλλο

Ένα από τα ιστορικά ψητοπωλεία της Θεσσαλονίκης το οποίο μετράει πολλά χρόνια δραστηριότητας, το Ψητοπωλείο Ματζάρης στην Πολίχνη ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα οτι διακόπτει τη λειτουργία του καθώς ο επιχειρηματίας που το λειτουργεί, ο 44χρονος κ. Ματζάρης αδυνατεί, όπως ο ίδιος σημειώνει σε επιστολή του, να αντιμετωπίσει τα αυξημένη κόστη λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ματζάρη: «Δυστυχώς δεν αξίζει πλέον να κρατήσω το ψητοπωλείο. Το κόστος λειτουργίας πλέον έχει ξεφύγει. Η μικρότερη αύξηση που έχουμε στην πρώτη ύλη μας είναι 120% και στην ενέργεια πέντε φορές επάνω» αναφέρει σε σημείωμά του που κοινοποιήθηκε στην σελίδα του καταστήματος στο Facebook.

Ενδεικτικά αναφέρει κάποιες τιμές αύξησης:
1: πίτα από 0,05 ευρώ πήγε 0,18 ευρώ.
2: ψωμί από 0,15 πήγε 0,38.
3: παράτα από 0,65 πήγε 1,35 η φρέσκια και η κατεψυγμένη από 0,95 πήγε 2 ευρώ.
4: τα κάρβουνα από 0,65 πήγαν 1,40 και η μπριγκέτα από 0,90 πήγε 1,90.
5:το χοιρινό κρέας από 2,80 -3,3 πήγε 5,5-6,3 ευρώ .
7: κοτόπουλο ολόκληρο από 1,35 το κιλό πήγε 2,90 ευρώ.
8: κοτόπουλο που χρησιμοποιώ για κοντοσούβλι και σουβλάκι από 2,5 πήγε 4,5.
9: σαλάτες και αλοιφές αυξήθηκαν κατά 60% σε όλες.
10: λάδι για τηγάνι από 0,75 το λίτρο αυτή την στιγμή έχει 1,5 ευρώ ενώ είχε φτάσει μέχρι και 3,5 ευρώ.
Ο κ. Ματζάρης αναφέρει επίσης τις αυξημένες τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου κι επισημαίνει πως «Όλες οι αυξήσεις εκτός από το λάδι που έχει 1,5 χρόνο και η ενέργεια έχει 1 χρόνο αύξηση, στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν γίνει από τα Χριστούγεννα και μετά».

 

Στον ουρανό το κόστος
Ο κ. Ματζάρης από την Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Ματζάρη, μέχρι πριν μερικούς μήνες, το κόστος για την ετοιμασία ενός σάντουιτς αναλόγως το κρέας κυμαινόταν από 0;90 έως 1,3 ευρώ και η τιμή του κυμαινόταν  από 2,40 έως 3,8 ευρώ. Σήμερα το κόστος για το ίδιο σάντουιτς  κυμαίνεται από 1,80 έως 2,3 ευρώ άρα  η τιμή πώλησής του πρέπει να κυμαίνεται από 4,5 έως 5,4 ευρώ για να μπορεί η επιχείρηση να είναι βιώσιμη.

«Επειδή αυτήν την τιμή δεν μπορώ να την βάλω στο μαγαζί γιατί νιώθω ντροπή απέναντι στον πελάτη να του ζητάω 5 ευρώ για ένα σάντουιτς και από την στιγμή που δεν μπορώ να πουλήσω το προϊόν όπως πρέπει για να είναι βιώσιμη η επιχείρηση πήρα την απόφαση να το κλείσω και να αποχωρήσω ύστερα από 24 χρόνια στην εστίαση και πέντε μαγαζιά στην πλάτη μου όλα αυτά τα χρόνια ,με πάνω από 60 άτομα προσωπικό συνολικά σε όλα αυτά τα μαγαζιά. Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου για όλη αυτήν την στήριξη των τόσων χρόνων. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη σε όλα αυτά που θα έρθουν γιατί τα δύσκολα δεν ήρθαν ακόμα» σημειώνει ο κ. Ματζάρης στην συγκλονιστική επιστολή του.
You might also like